Pregled bibliografske jedinice broj: 629043
Fizikalno – kemijske analize maslinovog ulja
Fizikalno – kemijske analize maslinovog ulja, 2013., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 629043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno – kemijske analize maslinovog ulja
(PHYSICAL - CHEMICAL ANALYSIS OF OLIVE OIL)
Autori
Majić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
04.04
Godina
2013
Stranica
63
Mentor
Ljubenkov, Ivica
Ključne riječi
hlapljivi spojevi; mikroekstakcija na čvrstoj fazi; plinska kromatografija; maslinovo ulje
(volatile copunds; soild phase microextraction; gas cromatography; olive oil)
Sažetak
Za specifičnu aromu maslinovog ulja odgovorni su C6 i C5 hlapljivi spojevi, koji nastaju u nizu enzimatskih i kemijskih reakcija poznatih kao lipoksigenazni put. Sastav hlapljivih spojeva ovisi o sorti, stupnju zrelosti i uvjetima prerade ploda masline u ulje. U ovom radu ispitivan je sastav hlapljivih spojeva u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti, Oblica i Levatinka, koristeći tehniku mikroekstarcije na čvrstoj fazi i plinske kromatografije. Određeni su i osnovni parametri kvalitete prema „Pravilniku o uljima od ploda i komine masline“ (NN 07/09), prema kojemu su za većinu uzoraka vrijednosti parametara kvalitete unutar graničnih vrijednosti za kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Fizikalno-kemijskom analizom došli smo do novih saznanja o svojstvima autohtonih dalmatinskih sortnih ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Profili:
Ivica Ljubenkov
(mentor)