Pregled bibliografske jedinice broj: 627556
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla // 2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 627556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla
(Biologically active compounds in fish and shellfish: risks and benefits of seafood consumption)
Autori
Prester, Ljerka ; Macan, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka
/ Haberle, Vjera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013, 15-16
ISBN
978-953-7031-48-0
Skup
2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.04.2013. - 26.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ribe; školjkaši; kontaminanti; histaminsko otrovanje; toksini školjkaša; rizik
(fish; shellfish; contaminants; histamine poisoning; algal toxins; risk)
Sažetak
Ribe i školjkaši imaju izrazito pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla pripisuju se omega-3 masnim kiselinama, vitaminima (A, D, B12)koji su vezani uz lipidnu frakciju, te selenu (antioksidans). Ipak, hrana morskog porijekla može sadržavati brojne kontaminante akumulirane u njihovom tkivu. Zbog toga ribe i školjkaši mogu biti potencijalno glavni izvor izloženosti različitim toskičnim spojevima uključujući teške metale (živa), metaloide (arsen) i postojane organske onečišćujuće tvari (dioksin, poliklorirane difenile i njihove metabolite). Osim kemijskim spojevima iz okoliša, školjkaši i riba mogu biti kontaminirani i s toksinima porijeklom iz fitoplanktonskih algi, a njihova konzumacija uzrokuje nekoliko vrsta trovanja u ljudi. Nasuprot trovanju uzrokovanom morskim toksinima i polutantima, histaminsko trovanje nastaje kao posljedica konzumacije ribe koja sadrži visoke koncentracije histamina i drugih biogenih amina (putrescin, tiramin, kadaverin)uslijed kvarenja. Klinički simptomi trovanja nakon konzumacije toksičnih ili kontaminiranih morskih organizama su specifični, ovise o toksičnoj supstanci, njenoj dozi i metabolitima, kao i o zdravstvenom statusu konzumenta, te su u rasponu od blagih i akutnih reakcija do kroničnih i po život opasnih stanja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Macan, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb