Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627556

Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla


Prester, Ljerka; Macan, Jelena
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla // 2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 627556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla
(Biologically active compounds in fish and shellfish: risks and benefits of seafood consumption)

Autori
Prester, Ljerka ; Macan, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013, 15-16

ISBN
978-953-7031-48-0

Skup
2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.04.2013. - 26.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ribe; školjkaši; kontaminanti; histaminsko otrovanje; toksini školjkaša; rizik
(fish; shellfish; contaminants; histamine poisoning; algal toxins; risk)

Sažetak
Ribe i školjkaši imaju izrazito pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla pripisuju se omega-3 masnim kiselinama, vitaminima (A, D, B12)koji su vezani uz lipidnu frakciju, te selenu (antioksidans). Ipak, hrana morskog porijekla može sadržavati brojne kontaminante akumulirane u njihovom tkivu. Zbog toga ribe i školjkaši mogu biti potencijalno glavni izvor izloženosti različitim toskičnim spojevima uključujući teške metale (živa), metaloide (arsen) i postojane organske onečišćujuće tvari (dioksin, poliklorirane difenile i njihove metabolite). Osim kemijskim spojevima iz okoliša, školjkaši i riba mogu biti kontaminirani i s toksinima porijeklom iz fitoplanktonskih algi, a njihova konzumacija uzrokuje nekoliko vrsta trovanja u ljudi. Nasuprot trovanju uzrokovanom morskim toksinima i polutantima, histaminsko trovanje nastaje kao posljedica konzumacije ribe koja sadrži visoke koncentracije histamina i drugih biogenih amina (putrescin, tiramin, kadaverin)uslijed kvarenja. Klinički simptomi trovanja nakon konzumacije toksičnih ili kontaminiranih morskih organizama su specifični, ovise o toksičnoj supstanci, njenoj dozi i metabolitima, kao i o zdravstvenom statusu konzumenta, te su u rasponu od blagih i akutnih reakcija do kroničnih i po život opasnih stanja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Macan, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljerka Prester (autor)

Avatar Url Jelena Macan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prester, Ljerka; Macan, Jelena
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla // 2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Prester, L. & Macan, J. (2013) Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla. U: Haberle, V. & Pollak, L. (ur.)2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Prester, Ljerka and Macan, Jelena}, year = {2013}, pages = {15-16}, keywords = {ribe, \v{s}koljka\v{s}i, kontaminanti, histaminsko otrovanje, toksini \v{s}koljka\v{s}a, rizik}, isbn = {978-953-7031-48-0}, title = {Biolo\v{s}ki aktivne tvari u ribi i \v{s}koljka\v{s}ima: rizik i korisni u\v{c}inci konzumacije hrane morskog porijekla}, keyword = {ribe, \v{s}koljka\v{s}i, kontaminanti, histaminsko otrovanje, toksini \v{s}koljka\v{s}a, rizik}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Prester, Ljerka and Macan, Jelena}, year = {2013}, pages = {15-16}, keywords = {fish, shellfish, contaminants, histamine poisoning, algal toxins, risk}, isbn = {978-953-7031-48-0}, title = {Biologically active compounds in fish and shellfish: risks and benefits of seafood consumption}, keyword = {fish, shellfish, contaminants, histamine poisoning, algal toxins, risk}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font