Pregled bibliografske jedinice broj: 62747
Gospodarske prednosti hortikulturne proizvodnje u Zagrebačkoj županiji
Gospodarske prednosti hortikulturne proizvodnje u Zagrebačkoj županiji // XXXIV Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 200-201 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 62747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarske prednosti hortikulturne proizvodnje u Zagrebačkoj županiji
(Economic Advantages of Horticultural Production in Zagreb County)
Autori
Par, Vjekoslav ; Grgić, Zoran ; Žutinić, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXIV Znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 200-201
Skup
XXXIV Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 29.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva; proizvodnja grožđa; proizvodnja voća; proizvodnja povrća
(Family farms; grape production; fruit production; vegetable production)
Sažetak
U poljodjelskoj proizvodnji obiteljskih gospodarstava sve je veća tržišno namjenska proizvodnja voća, grožđa i povrća.
Anketnim ispitivanjem je obuhvaćeno 12 gospodarstava koja se bave voćarskom proizvodnjom. Svega dva gospodarstva imaju voćnjake na više od dva hektara (na dvije parcele), a gotovo cjelokupni prihod gospodarstva se ostvaruje od voćarstva. Preostalih deset gospodarstava ima voćnjake prosječne površine od 0,34 ha, pri čemu su voćnjaci većinom zasnovani na veći broj parcela. Voćarstvo prema proizvodnji i prihodima dominantno u tri gospodarstva. U dva slučaja se radi o jabučnjacima, a u jednom o jagodnjaku.
Anketnim ispitivanjem je obuhvaćeno 20 gospodarstava koja posjeduju i obrađuju vinograd. Značajnije površine pod vinovom lozom zabilježene su na tri gospodarstva u kojima je proizvodnja grožđa odnosno vina (i rakije lozovače) osnovni i/ili najvažniji izvor prihoda.
Anketnim ispitivanjem obuhvaćena su četiri gospodarstva koja isključivo proizvode povrće. S organizacijsko gospodarskog stajališta veličinom zadovoljavaju jedino u proizvodnji kukuruza kokičara i mahuna gdje su prosječne parcele veće od 0,8 ha.
Najveći prihodi u okviru svih anketiranih gospodarstava se ostvaruju prodajom luka, paprike, graška i kelja.
Rezultati analize iskazani nizom pokazatelja omogućuju ocjenu i prikaz stvarne slike stanja gospodarske prednosti hortikulturne proizvodnje u Zagrebačkoj županiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb