Pregled bibliografske jedinice broj: 627193
Spektrometrijska elementna analiza u kontroli kakvoće namirnica
Spektrometrijska elementna analiza u kontroli kakvoće namirnica // Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (23 ; 2013 ; Osijek) / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2013. str. 82-82 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 627193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrometrijska elementna analiza u kontroli kakvoće namirnica
(Spectrometric elemental analysis in food quality control)
Autori
Nemet, Ivan ; Hudina, Tomislav ; Rončević, Sanda ; Mitić, Božena ; Benutić, Anica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (23 ; 2013 ; Osijek)
/ Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2013, 82-82
ISBN
978-953-6894-50-5
Skup
XXIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
atomska spektrometrija ; tragovi metala ; namirnice
(atomic spectrometry ; metal traces ; food)
Sažetak
Pravilnici koji se odnose na ispitivanja zdravstvene ispravnosti namirnica preporučuju metode atomske spektrometrije za utvrđivanje sadržaja esencijalnih i toksičnih elemenata. Na primjerima analize uzoraka medova Sjeverozapadne Hrvatske prikazat će se mogućnosti kombinacije palinoloških analiza peludnih zrnaca i spektrometrijskih multielementnih određivanja u svrhu razlikovanja uzoraka. Statistička usporedba izvedena je analizom glavnih komponenti. Određen je sadržaj 15 elemenata (Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P i S). Preciznost određivanja svih mjerenja bila je manja od 3%, dok je točnost analitičkog postupka ispitana korištenem certificiranih referentnih materijala bila u granicama 95– 105%. Mjerenje sadržaja otpuštenog kositra iz ambalaže konzervirane hrane prikazat će se kao primjer analitičke problematike u određivanju tragova elemenata kod složenih uzoraka hrane. Raspravit će se prednosti i nedostaci analitičkih postupaka priprave uzoraka i utjecaj radnih parametara primjenjenih spektrometrijskih metoda atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS) i emisijske spektrometrije uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-OES) u niskom i srednjem koncentracijskom području sadržaja potencijalno toksičnog elementa u hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb