Pregled bibliografske jedinice broj: 626872
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije // Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko (ur.).
Osijek, 2013. str. 200-201 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 626872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound on stability of goat milk expressed over emulsion stability index)
Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko - Osijek, 2013, 200-201
ISBN
978-953-6894-50-5
Skup
XXIII Hrvastki skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ultrazvuk; emulzije; kozje mlijeko
(ultrasound; emulsion; goat milk)
Sažetak
Glavni cilj provedenog istraživanja zasnivao se na utjecaju ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE) [h]. Ultrazvučna obrada uzoraka kozjeg mlijeka provedena je primjenom ultrazvučnog procesora maksimalne nominalne snage od 100 W, konstantne frekvencije od 30 kHz pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta), sonde promjera (d = 7, 10, 14 mm) pri punom ciklusu. Vrijednosti ISE izračunate su na temelju izmjerenih vrijednosti apsorbancije (500 nm) i apsorbancije nakon 24 sata. Statistička analiza provedena je pomoću programskog paketa „Statistica 9“ i prikazana analizom osjetljivosti (ANOVA). Pripadajući β – koeficijenti u rasponu (4 - 5) pokazuju podjednaku razinu utjecaja amplitude, vremena i ciklusa na povećanje vrijednost ISE. Statistički značajne razlike izražene odgovarajućim koeficijentima β najviše ukazuju na promjene stabilnosti primjenom sondi različitog promjera. Najveći broj dobivenih emulzija nalazi se u intervalu od (0 – 2000 [h]). Kozje mlijeko karakteriziraju emulzije dobivene sondom promjera 14 mm gdje se vrijednosti veće stabilnost (1500 – 3500 [h]) postižu dužim vremenom obrade (10, 15 minuta). Sve dobivene emulzije pri svim procesnim parametrima kao i emulzije dobivene pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 minute) smatraju se izrazito stabilnim i prihvatljivim što je i sa energetskog aspekta daleko povoljnije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)