Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626872

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije


Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko; Karlović, Sven; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije // Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko (ur.).
Osijek, 2013. str. 200-201 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 626872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound on stability of goat milk expressed over emulsion stability index)

Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko - Osijek, 2013, 200-201

ISBN
978-953-6894-50-5

Skup
XXIII Hrvastki skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ultrazvuk; emulzije; kozje mlijeko
(ultrasound; emulsion; goat milk)

Sažetak
Glavni cilj provedenog istraživanja zasnivao se na utjecaju ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE) [h]. Ultrazvučna obrada uzoraka kozjeg mlijeka provedena je primjenom ultrazvučnog procesora maksimalne nominalne snage od 100 W, konstantne frekvencije od 30 kHz pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta), sonde promjera (d = 7, 10, 14 mm) pri punom ciklusu. Vrijednosti ISE izračunate su na temelju izmjerenih vrijednosti apsorbancije (500 nm) i apsorbancije nakon 24 sata. Statistička analiza provedena je pomoću programskog paketa „Statistica 9“ i prikazana analizom osjetljivosti (ANOVA). Pripadajući β – koeficijenti u rasponu (4 - 5) pokazuju podjednaku razinu utjecaja amplitude, vremena i ciklusa na povećanje vrijednost ISE. Statistički značajne razlike izražene odgovarajućim koeficijentima β najviše ukazuju na promjene stabilnosti primjenom sondi različitog promjera. Najveći broj dobivenih emulzija nalazi se u intervalu od (0 – 2000 [h]). Kozje mlijeko karakteriziraju emulzije dobivene sondom promjera 14 mm gdje se vrijednosti veće stabilnost (1500 – 3500 [h]) postižu dužim vremenom obrade (10, 15 minuta). Sve dobivene emulzije pri svim procesnim parametrima kao i emulzije dobivene pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 minute) smatraju se izrazito stabilnim i prihvatljivim što je i sa energetskog aspekta daleko povoljnije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko; Karlović, Sven; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije // Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko (ur.).
Osijek, 2013. str. 200-201 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Bosiljkov, T., Tripalo, B., Karlović, S., Dujmić, F., Ježek, D. & Brnčić, M. (2013) Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije. U: Hadžiev Andrea & Blažeković Zdenko (ur.)Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko and Karlovi\'{c}, Sven and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2013}, pages = {200-201}, keywords = {ultrazvuk, emulzije, kozje mlijeko}, isbn = {978-953-6894-50-5}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izra\v{z}enog preko indeksa stabilnosti emulzije}, keyword = {ultrazvuk, emulzije, kozje mlijeko}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko and Karlovi\'{c}, Sven and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2013}, pages = {200-201}, keywords = {ultrasound, emulsion, goat milk}, isbn = {978-953-6894-50-5}, title = {Influence of high intensity ultrasound on stability of goat milk expressed over emulsion stability index}, keyword = {ultrasound, emulsion, goat milk}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font