Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626098

Radna učinkovitost izmuzišta proizvođača „Milk line“ na primjeru OPG-a od 30 muznih krava


Dežo, Marijeta
Radna učinkovitost izmuzišta proizvođača „Milk line“ na primjeru OPG-a od 30 muznih krava, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 626098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Radna učinkovitost izmuzišta proizvođača „Milk line“ na primjeru OPG-a od 30 muznih krava
(Working Efficiency of Milking Parlor from Manufacturers "Milk line" in the Case of Family Farm with 30 Dairy Cows)

Autori
Dežo, Marijeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
18.04

Godina
2013

Stranica
61

Mentor
Mijić, Pero

Ključne riječi
radna učinkovitost ; izmuzište ; muzne krave
(working efficiency ; milking perlor ; dairy cows)

Sažetak
Radna učinkovitost izmuzišta ovisi o njegovom tipu, broju životinja, raspoloživom prostoru, spretnosti muzača i oragnizaciji rada odnosno menadžmentu farme. Naše istraživanje napravljeno je na OPG-u „Terzić“, u izmuzištu proizvođača „Milk line“ za vrijeme trajanja večernje mužnje kroz tri uzastopna dana. Mjerilo se vremensko trajanje pojedinih radnji (pranje sisa, sušenja sisa, te trajanja mužnje) jednog radnika po kravi, a ukupno je bilo obuhvaćeno 29 holstein-fresian krava u laktaciji. Pored praćenja vremenskog trajanja pojedinih radnji radnika po kravi, pratio se i protok mlijeka pomoću mjernog uređaja LactoCorder. Prosječni utrošak rada po kravi dnevno bio je 116, 3329 sekundi što je približno 1, 94 minute. Za prvu radnju (pranje sisa) bilo mu je potrebno 6, 08, 8, 62 i 6, 69 sekundi po kravi tijekom tri dana pokusa. Za drugu radnju (sušenje sisa) bilo mu je potrebno 9, 20, 10, 43 i 9, 03 sekundi po kravi. Dok mu je vrijeme potrebno za treću radnju (mužnja) bilo 105, 90, 95, 17 i 99, 65 sekundi po kravi tijekom tri dana pokusa. Tijekom drugoga dana istraživanja trajanje mužnje bilo je najkraće (95, 17 sekundi odnosno 1, 59 minuta), dok je vrijeme utrošeno za pripremu krava bilo najduže (8, 62 sekunde za pranje i 10, 43 sekunde za sušenje sisa) što ukazuje na to da je drugoga dana muzač napravio najbolju pripremu krava za mužnju. Budući da je relativno niska proizvodnja po grlu (u prosjeku 13, 8 kg) krave imaju visok protok mlijeka (maksimalni 6, 63 kg/min, prosječni 4, 44 kg/min) što ukazuje na lošija muzna svojstva i moguće veće zdravstvene probleme tih krava u budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Mijić, Pero, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Pero Mijić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dežo, Marijeta
Radna učinkovitost izmuzišta proizvođača „Milk line“ na primjeru OPG-a od 30 muznih krava, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Dežo, M. (2013) 'Radna učinkovitost izmuzišta proizvođača „Milk line“ na primjeru OPG-a od 30 muznih krava', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {De\v{z}o, Marijeta}, year = {2013}, pages = {61}, keywords = {radna u\v{c}inkovitost, izmuzi\v{s}te, muzne krave}, title = {Radna u\v{c}inkovitost izmuzi\v{s}ta proizvo\dja\v{c}a „Milk line“ na primjeru OPG-a od 30 muznih krava}, keyword = {radna u\v{c}inkovitost, izmuzi\v{s}te, muzne krave}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {De\v{z}o, Marijeta}, year = {2013}, pages = {61}, keywords = {working efficiency, milking perlor, dairy cows}, title = {Working Efficiency of Milking Parlor from Manufacturers "Milk line" in the Case of Family Farm with 30 Dairy Cows}, keyword = {working efficiency, milking perlor, dairy cows}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font