Pregled bibliografske jedinice broj: 625398
Antioksidativne tvari, minerali i vitamini u povrću
Antioksidativne tvari, minerali i vitamini u povrću // Neurologia Croatica sažetci / Hajnšek, Sanja (ur.).
Zagreb: Denona, 2013. str. 93-93 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 625398 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativne tvari, minerali i vitamini u
povrću
(Antioxidants, minerals and vitamins in vegetables)
Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Soldo, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Neurologia Croatica sažetci
/ Hajnšek, Sanja - Zagreb : Denona, 2013, 93-93
Skup
4. hrvatski kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.04.2013. - 10.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antioksidativne tvari ; minerali ; vitamini ; povrće
(antioxidants ; minerals ; vitamins ; vegetables)
Sažetak
Nutrijenti u povrću su od vitalnog značaja za sve tjelesne funkcije. Bez njih, naša tijela ne rade dobro, a naše zdravlje se narušava. Nutrijenti djeluju sinergistički što znači da ih je najbolje uzimati hranom. Tamno zeleno lisnato povrće je vjerojatno najveći koncentrirani izvor nutrijenata u usporedbi sa ostalom hranom. Ono je bogat izvor minerala (uključujući željezo, kalcij, kalij i magnezij) i vitamina, uključujući vitamine K, C, E te mnoge B vitamine. Također, su i izvor raznih fitonutrijenata, uključujući beta-karotena, luteina, i zeaksantin, koji štite stanice od oštećenja, korisni su u očuvanju očiju odnosno u sprečavanju staračke degeneracije žute mrlje. Tamno zeleno lišće sadržava čak i male količine omega-3 masnih kiselina. Minerali su glavne komponente zubi i kosti te služe kao građevni blokovi za druge stanice i enzime. Minerali također pomažu regulirati ravnotežu tekućine u tijelu i kontrolu kretanja živčanih impulsa. Vitamini, minerali i ostala hranjiva, unaprjeđuju i uravnotežavaju jedni druge, tako da naše tijelo može apsorbirati i koristiti ih za najbolji učinak. Vitamini topljivi u mastima se sastoje od vitamina A, E, D i K koji se mogu naći u povrću poput rajčice, batata, mrkve, kelja, repinog lišća i kineskog kupusa. Vitamini topljivi u vodi su vitamini B- kompleksa, kao što B6, B12, folna kiselina, niacin i tiamin. Vitamin C je također vitamin topiv u vodi. Neki biljni izvori ovih vitamina su šparoga, crvena i zelena paprika, špinat, batat, brokula i cvjetača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek