Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625375

Karakterizacija fizikalno-kemijskih svojstava najzastupljenijih domaćih tradicionalnih mesnih proizvoda


Perši, Nina; Pleadin, Jelka; Kovačević, Dragan; Milić, Dinka
Karakterizacija fizikalno-kemijskih svojstava najzastupljenijih domaćih tradicionalnih mesnih proizvoda // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 44 (2013), 2; 107-118 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 625375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija fizikalno-kemijskih svojstava najzastupljenijih domaćih tradicionalnih mesnih proizvoda
(Characterization of the physico-chemical properties of traditional homemade meat products)

Autori
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Kovačević, Dragan ; Milić, Dinka

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 44 (2013), 2; 107-118

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tradicionalni mesni proizvodi; fizikalno-kemijska svojstva
(traditional meat products; physico-chemical properties)

Sažetak
U Hrvatskoj se tijekom zimskih mjeseci na poljoprivrednim gospodarstvima tradicionalno proizvode različite vrste domaćih mesnih proizvoda. Ovu vrstu proizvoda karakterizira neujednačenost u fizikalno-kemijskim svojstvima, odnosno kakvoći, zbog nestandardizirane proizvodnje, odnosno različitosti tradicionalnih receptura domaćinstva i tehnoloških postupaka proizvodnje. U ovom istraživanju, nakon farmskog uzgoja grla na poljoprivrednom gospodarstvu, proizvedeno je osam vrsta najzastupljenijih tradicionalnih mesnih proizvoda: sirove (pečenica i primorska kobasica), kuhane (krvavica i jetrenjača) i trajne (kulen i domaća salama) kobasice te polutrajni suhomesnati proizvodi (dimljena šunka) i trajna slanina (panceta. Proizvedenim domaćim mesnim proizvodima (n=48) analizirana su fizikalno-kemijska svojstva, određivanjem udjela vode, sirovih masti i bjelančevina, kolagena, bjelančevinamesa, pepela, natrijevog klorida te pH vrijednosti. Dobiveni rezultati dali su daljnji doprinos u karakterizaciji svojstava najzastupljenijih tradicionalnih mesnih proizvoda iz domaće proizvodnje. Iako je utvrđena varijabilnost svojstava, nisu utvrđene statistički značajne razlike (p>0, 05) po vrsti tradicionalnog domaćeg mesnog proizvoda. Istraživanjem je utvrđeno da uzgoj grla u istim farmskim uvjetima te primjena istih proizvodnih receptura, tehnoloških operacija i pokazatelja u proizvodnji na poljoprivrednom gospodarstvu, rezultira uglavnom ujednačenim sastavom, odnosno kakvoćom domaćih tradicionalnih mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (autor)

Avatar Url Dinka Milić (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perši, Nina; Pleadin, Jelka; Kovačević, Dragan; Milić, Dinka
Karakterizacija fizikalno-kemijskih svojstava najzastupljenijih domaćih tradicionalnih mesnih proizvoda // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 44 (2013), 2; 107-118 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Perši, N., Pleadin, J., Kovačević, D. & Milić, D. (2013) Karakterizacija fizikalno-kemijskih svojstava najzastupljenijih domaćih tradicionalnih mesnih proizvoda. Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 44 (2), 107-118.
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Pleadin, Jelka and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mili\'{c}, Dinka}, year = {2013}, pages = {107-118}, keywords = {tradicionalni mesni proizvodi, fizikalno-kemijska svojstva}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {44}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Karakterizacija fizikalno-kemijskih svojstava najzastupljenijih doma\'{c}ih tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {tradicionalni mesni proizvodi, fizikalno-kemijska svojstva} }
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Pleadin, Jelka and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mili\'{c}, Dinka}, year = {2013}, pages = {107-118}, keywords = {traditional meat products, physico-chemical properties}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {44}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Characterization of the physico-chemical properties of traditional homemade meat products}, keyword = {traditional meat products, physico-chemical properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font