Pregled bibliografske jedinice broj: 625100
Tehnologija proizvodnje konjske salame
Tehnologija proizvodnje konjske salame. Pakrac: Poduzetnički centar Pakrac, 2013 (znanstveno-stručna)
CROSBI ID: 625100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje konjske salame
(Production technology of horse salami)
Autori
Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, znanstveno-stručna, strucna
Izdavač
Poduzetnički centar Pakrac
Grad
Pakrac
Godina
2013
Stranica
203
ISBN
978-953-57532-0-9
Ključne riječi
Konjska salama ; tradicionalna tehnologija proizvodnje ; procesni parametri ; senzorska ; mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva ; kvaliteta i sigurnost
(Horse sausage ; traditional manufacturing technology ; process parameters ; sensory ; microbiological and physical-chemical properties ; quality and safety)
Sažetak
U knjizi je opisana 130-godišnja tradicija proizvodnje konjske salame u Pakračkom kraju koju su razvili talijanski doseljenici koristeći za proizvodnju salame meso konja isluženih u šumskim radovima. Također, opisani su problemi u proizvodnji i trženju konjske salame uvjetovani nestandardiziranom tehnologijom proizvodnje i kvalitetom, ali i malim proizvodnim kapacitetima te je detaljno opisana tehnologija proizvodnje, od sirovine do finalnog proizvoda. Uz eksperimentalna istraživanja, fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize te određivanje mikotoksina, provedena su i terenska mjerenja procesnih uvjeta (vremena trajanja pojedinih operacija, temperature, relativne vlažnosti, brzine strujanja zraka). Na osnovi rezultata istraživanja te literaturnih podataka, umjesto zaključaka dane su precizne preporuke proizvođačima za rješavanje ključnih tehnoloških problema i greški konjske salame, od užeglosti, stvaranja tamnog ruba (kore) koaguliranih proteina do problema prekomjerne pljesnivosti ovitka i grešaka vezanih za proces fermentacije i zrenja (pukotine u nadjevu, odvajanje ovitka od nadjeva, prekomjerna naboranost). Rezultati istraživanja doprinos su promociji i zaštiti konjske salame kao nacionalnog branda s velikim potencijalom u ruralnoj turističkoj ponudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek