Pregled bibliografske jedinice broj: 624961
Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice
Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice // Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko ; (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 110-111 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 624961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice
(Correlations among bread making quality traits in F4 segregating generation in wheat)
Autori
Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko ; - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 110-111
ISBN
978-953-7871-07-9
Skup
48.hrvatski 8.međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pšenica ; pekarska kakvoća ; korelacija
(wheat ; bread making quality ; correlation)
Sažetak
Suvremeni programi oplemenjivanja pšenice imaju za cilj stvoriti kultivare s visokim genetičkim potencijalom za prinos kao i visokom pekarskom kakvoćom. Cilj rada bio je usporediti vrijednosti indirektnih pokazatelja pekarske kakvoće kao i njihove međusobne fenotipske korelacije u F4 generaciji kod dvaju biparentalnih križanja: Golubica x Emesse i Verbunkos x Soissons. Po 50 F4 potomstava po križanju uzgojeno je u Botincu 2010/2011 godini. Analizirani su sadržaj proteina (P), vlažni gluten (WG), gluten indeks (GI), sedimentacija prema Zeleny-ju (SED) i padajući broj prema Hagbergu (FN). Prosječne vrijednosti svih analiziranih svojstava osim za FN bile su signifikantno veće kod križanja Golubica x Emesse (P=11, 1%, WG=27, 5%, GI=89, 6%, SED= 42, 1ml) u usporedbi s križanjem Verbunkos x Soissons (P=10, 1%, WG=24, 1%, GI=84, 4%, SED= 29, 8ml). Varijacijski koeficijent za sva svojstva osim GI su imali podjednake vrijednosti kod oba križanja i bili su najmanji za P, a najveći za SED. Za GI varijacijski koeficijent je bio znatno veći kod križanja Verbunkos x Soissons (21%), nego kod Golubica x Emesse (13%). Kod oba križanja sve izračunate korelacije su bile signifikantne osim korelacije između FN i ostalih svojstava te GI i SED samo kod križanja Verbunkos x Soissons. Križanje Golubica x Emesse ima veći potencijal za selekciju na pekarsku kakvoću, zbog većih srednjih vrijednosti pokazatelja pekarske kakvoće te jače korelacije između njih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Lovrić
(autor)
Miroslav Bukan
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)