Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 624961

Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice


Lovrić, Ana; Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bukan, Miroslav; Šarčević, Hrvoje
Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice // Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko ; (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 110-111 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 624961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice
(Correlations among bread making quality traits in F4 segregating generation in wheat)

Autori
Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko ; - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 110-111

ISBN
978-953-7871-07-9

Skup
48.hrvatski 8.međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
pšenica ; pekarska kakvoća ; korelacija
(wheat ; bread making quality ; correlation)

Sažetak
Suvremeni programi oplemenjivanja pšenice imaju za cilj stvoriti kultivare s visokim genetičkim potencijalom za prinos kao i visokom pekarskom kakvoćom. Cilj rada bio je usporediti vrijednosti indirektnih pokazatelja pekarske kakvoće kao i njihove međusobne fenotipske korelacije u F4 generaciji kod dvaju biparentalnih križanja: Golubica x Emesse i Verbunkos x Soissons. Po 50 F4 potomstava po križanju uzgojeno je u Botincu 2010/2011 godini. Analizirani su sadržaj proteina (P), vlažni gluten (WG), gluten indeks (GI), sedimentacija prema Zeleny-ju (SED) i padajući broj prema Hagbergu (FN). Prosječne vrijednosti svih analiziranih svojstava osim za FN bile su signifikantno veće kod križanja Golubica x Emesse (P=11, 1%, WG=27, 5%, GI=89, 6%, SED= 42, 1ml) u usporedbi s križanjem Verbunkos x Soissons (P=10, 1%, WG=24, 1%, GI=84, 4%, SED= 29, 8ml). Varijacijski koeficijent za sva svojstva osim GI su imali podjednake vrijednosti kod oba križanja i bili su najmanji za P, a najveći za SED. Za GI varijacijski koeficijent je bio znatno veći kod križanja Verbunkos x Soissons (21%), nego kod Golubica x Emesse (13%). Kod oba križanja sve izračunate korelacije su bile signifikantne osim korelacije između FN i ostalih svojstava te GI i SED samo kod križanja Verbunkos x Soissons. Križanje Golubica x Emesse ima veći potencijal za selekciju na pekarsku kakvoću, zbog većih srednjih vrijednosti pokazatelja pekarske kakvoće te jače korelacije između njih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Ana; Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bukan, Miroslav; Šarčević, Hrvoje
Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice // Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko ; (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 110-111 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Lovrić, A., Jukić, K., Ikić, I., Maričević, M., Bukan, M. & Šarčević, H. (2013) Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice. U: Marić, S., Lončarić, Z. & (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Ana and Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bukan, Miroslav and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2013}, pages = {110-111}, keywords = {p\v{s}enica, pekarska kakvo\'{c}a, korelacija}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Korelacije izme\dju svojstava pekarske kakvo\'{c}e u F4 cijepaju\'{c}oj generaciji kod p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, pekarska kakvo\'{c}a, korelacija}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Ana and Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bukan, Miroslav and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, year = {2013}, pages = {110-111}, keywords = {wheat, bread making quality, correlation}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Correlations among bread making quality traits in F4 segregating generation in wheat}, keyword = {wheat, bread making quality, correlation}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font