Pregled bibliografske jedinice broj: 623443
Pekarski proizvodi povećane prehrambene vrijednosti
Pekarski proizvodi povećane prehrambene vrijednosti // Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti
Zagreb, Hrvatska, 2012. (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 623443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pekarski proizvodi povećane prehrambene vrijednosti
(Bakery products with increased nutritional value)
Autori
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Čukelj, Nikolina ; Smerdel, Bojana ; Škara, Nikica ; Pollak, Lea ; Colić Barić, Irena ; Nanjara, Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.06.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pekarski proizvodi; prehrambena vrijednost; obogaćivanje
(bakery products; nutrirional value; enrichment)
Sažetak
Prehrambena vrijednost pekarskih proizvoda može se poboljšati uporabom brašna iz cijelog zrna žitarica, obogaćivanjem vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralnim tvarima te bioaktivnim sastojcima kao što su fitosteroli i stanoli, omega-3 masne kiseline, lignani i biljni ekstrakti. EFSA navodi brojne zdravstvene tvrdnje za pekarske proizvode koji sadrže barem 50% cjelovitog brašna žitarica. Isticanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji, određenih Pravilnikom o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, doprinosi boljoj prihvatljivosti proizvoda kod potrošača
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nikica Škara (autor)
Dubravka Novotni (autor)
Nikolina Čukelj Mustač (autor)
Irena Colić-Barić (autor)
Duška Ćurić (autor)
Lea Pollak (autor)
Bojana Voučko (autor)
Ljiljana Nanjara (autor)