Pregled bibliografske jedinice broj: 623392
Količina beta karotena i klorofila u različito obojenim plodovima paprike
Količina beta karotena i klorofila u različito obojenim plodovima paprike, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 623392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina beta karotena i klorofila u različito obojenim plodovima paprike
(SS-caroten and total chlorophyll in sweet bell pepper fruits different coloration)
Autori
Sila, Iskra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.03
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
osnovni kemijski sastav plodova paprika; fenolni spojevi; ukupni klorofil; ß-karoten
(basic chemical composition of sweet bell pepper fruits; phenolic compounds; total chlorophyll; ß-caroten)
Sažetak
Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati i usporediti sadržaj pigmenata u plodovima paprika, različitog obojenja (zelena, žuta i crvena). Analizirani su fizikalni parametri plodova paprike: masa plodova (g), masa mesa (g) i masa otpada (g) (peteljka i sjemena loža). Provedene su i kemijske analize kvalitete plodova paprike: sadržaj suhe tvari (%), količina topljive suhe tvari (°Brix), pH-vrijednost, sadržaj kiselina (g/kg), sadržaj vitamina C (mg/100g svježeg ploda), omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina (TSS/TA), sadržaj fenolnih spojeva (mgGAE/100g svježe tvari), sadržaj ukupnih klorofila (mg/g) te sadržaj ß-karotena (µg/100g). Prema dobivenim rezultatima masa analiziranih plodova paprike bila je u rasponu od 144, 92 g (crvena paprika) do 215, 75 g (zelena paprika). S obzirom na mehanički sastav ploda utvrđeno je da žuta paprika ima najveći udio mesa (89, 36 %) i najmanji udio otpada (10, 24 %). Rezultati kemijskog sastava plodova paprike bili su sljedeći : sadržaj suhe tvari od 6, 67% (zelena paprika) do 7, 85 % (žuta paprika) ; sadržaj ukupnih kiselina od 0, 12 g/kg (zelena paprika) do 0, 24 g/kg (crvena paprika) ; pH-vrijednost od 4, 97 (crvena paprika) do 5, 23 (zelena paprika) ; topljiva suha tvar od 4, 23 °Brix (zelena paprika) do 8, 63 °Brix (crvena paprika) ; omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina od 35, 31 (crvena paprika) do 40, 22 (žuta paprika) ; sadržaj vitamina C od 109, 99 mg/100g svježeg ploda (crvena paprika) do 165, 58 mg/100g svježeg ploda (zelena paprika) ; sadržaj ukupnih fenola od 100, 20 mgGAE/100g svježe tvari (crvena paprika) do 119, 60 mgGAE/100g svježe tvari (žuta paprika) ; sadržaj ukupnih klorofila od 0, 004 mg/g (žuta paprika) do 0, 049 mg/g (zelena paprika) te sadržaj ß-karotena od 223, 00 µg/100g (žuta paprika do 1353, 50 µg/100g (crvena paprika).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(mentor)