Pregled bibliografske jedinice broj: 622840
Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane
Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane // Proceedings, 24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products
Split, Hrvatska, 2012. str. 31-46 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 622840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane
(Modern guidelines and new tools for implementation of sanitation procedures as pre- requisite programs in self-control system)
Autori
Poljak, Vedran ; Šimat, Vida ; Pavić, Eva ; Tomasović, Ana ; Capak, Krunoslav ; Ujević Bošnjak, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings, 24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products
/ - , 2012, 31-46
ISBN
978-953-7247-18-8
Skup
24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 20.03.2012. - 23.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
HACCP; preduvjetni programi; sanitacija; označavanje; antibakterijski materijali.
(HACCP; pre-requisite programs; sanitation; labeling; antibacterial materials.)
Sažetak
Sustav samokontrole u objektu za proizvodnju hrane (HACCP) uspješno funkcionira samo uz realizaciju preduvjetnih programa. Osnove preduvjetnih programa za uspješnu implementaciju sustava samokontrole su čišćenje i dezinfekcija, održavanje opreme, kontrola štetočina te edukacija osoblja, koji direktno ili indirektno osiguravaju zdravstvenu ispravnost hrane. Hrana uopće, a posebno hrana životinjskog podrijetla, podložna je mikrobiološkoj kontaminaciji i glede toga mjere sanitacije imaju veliki značaj u prehrambenoj industriji. Plan sanitacije provodi se tako da se za svaku navedenu fazu definira sredstvo (deterdžent, dezinficijens) u propisanoj koncentraciji, pomoćno sredstvo (pribor), vrijeme i temperatura djelovanja te osoba odgovorna za provedbu. Sustav označavanja prostora za čišćenje različitim bojama (CC - color coding) olakšava upravljanje čišćenja i sanitacije. Prevencija patogenih organizama s velikim potencijalom koja se počela primjenjivati u sektoru zdravstvene njege je metoda primjene antibakterijske mikrofibre i antibakterijskih plastičnih masa kod alata za sanitaciju. Kontrola čišćenja, pranja i dezinfekcije obavlja se vizualnim pregledom, ATP detekcijom i laboratorijskom kontrolom. Cilj ovoga rada je proširiti spoznaje učinkovite prevencije rizka trovanja hranom primjenom djelotvornih mjera sanitacije objekta u kojima se proizvodi hrana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Sveučilište u Splitu
Profili:
Vida Šimat
(autor)
Krunoslav Capak
(autor)
Magdalena Ujević Bošnjak
(autor)
Eva Pavić
(autor)
Vedran Poljak
(autor)