Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622840

Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane


Poljak, Vedran; Šimat, Vida; Pavić, Eva; Tomasović, Ana; Capak, Krunoslav; Ujević Bošnjak, Magdalena
Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane // Proceedings, 24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products
Split, Hrvatska, 2012. str. 31-46 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 622840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane
(Modern guidelines and new tools for implementation of sanitation procedures as pre- requisite programs in self-control system)

Autori
Poljak, Vedran ; Šimat, Vida ; Pavić, Eva ; Tomasović, Ana ; Capak, Krunoslav ; Ujević Bošnjak, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings, 24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products / - , 2012, 31-46

ISBN
978-953-7247-18-8

Skup
24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 20.03.2012. - 23.03.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
HACCP; preduvjetni programi; sanitacija; označavanje; antibakterijski materijali.
(HACCP; pre-requisite programs; sanitation; labeling; antibacterial materials.)

Sažetak
Sustav samokontrole u objektu za proizvodnju hrane (HACCP) uspješno funkcionira samo uz realizaciju preduvjetnih programa. Osnove preduvjetnih programa za uspješnu implementaciju sustava samokontrole su čišćenje i dezinfekcija, održavanje opreme, kontrola štetočina te edukacija osoblja, koji direktno ili indirektno osiguravaju zdravstvenu ispravnost hrane. Hrana uopće, a posebno hrana životinjskog podrijetla, podložna je mikrobiološkoj kontaminaciji i glede toga mjere sanitacije imaju veliki značaj u prehrambenoj industriji. Plan sanitacije provodi se tako da se za svaku navedenu fazu definira sredstvo (deterdžent, dezinficijens) u propisanoj koncentraciji, pomoćno sredstvo (pribor), vrijeme i temperatura djelovanja te osoba odgovorna za provedbu. Sustav označavanja prostora za čišćenje različitim bojama (CC - color coding) olakšava upravljanje čišćenja i sanitacije. Prevencija patogenih organizama s velikim potencijalom koja se počela primjenjivati u sektoru zdravstvene njege je metoda primjene antibakterijske mikrofibre i antibakterijskih plastičnih masa kod alata za sanitaciju. Kontrola čišćenja, pranja i dezinfekcije obavlja se vizualnim pregledom, ATP detekcijom i laboratorijskom kontrolom. Cilj ovoga rada je proširiti spoznaje učinkovite prevencije rizka trovanja hranom primjenom djelotvornih mjera sanitacije objekta u kojima se proizvodi hrana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Sveučilište u Splitu


Citiraj ovu publikaciju:

Poljak, Vedran; Šimat, Vida; Pavić, Eva; Tomasović, Ana; Capak, Krunoslav; Ujević Bošnjak, Magdalena
Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane // Proceedings, 24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products
Split, Hrvatska, 2012. str. 31-46 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Poljak, V., Šimat, V., Pavić, E., Tomasović, A., Capak, K. & Ujević Bošnjak, M. (2012) Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane. U: Proceedings, 24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products.
@article{article, author = {Poljak, Vedran and \v{S}imat, Vida and Pavi\'{c}, Eva and Tomasovi\'{c}, Ana and Capak, Krunoslav and Ujevi\'{c} Bo\v{s}njak, Magdalena}, year = {2012}, pages = {31-46}, keywords = {HACCP, preduvjetni programi, sanitacija, ozna\v{c}avanje, antibakterijski materijali.}, isbn = {978-953-7247-18-8}, title = {Suvremene smjernice provo\djenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane}, keyword = {HACCP, preduvjetni programi, sanitacija, ozna\v{c}avanje, antibakterijski materijali.}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Poljak, Vedran and \v{S}imat, Vida and Pavi\'{c}, Eva and Tomasovi\'{c}, Ana and Capak, Krunoslav and Ujevi\'{c} Bo\v{s}njak, Magdalena}, year = {2012}, pages = {31-46}, keywords = {HACCP, pre-requisite programs, sanitation, labeling, antibacterial materials.}, isbn = {978-953-7247-18-8}, title = {Modern guidelines and new tools for implementation of sanitation procedures as pre- requisite programs in self-control system}, keyword = {HACCP, pre-requisite programs, sanitation, labeling, antibacterial materials.}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font