Pregled bibliografske jedinice broj: 622654
Primjena kiselog tijesta u pekarstvu
Primjena kiselog tijesta u pekarstvu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 622654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kiselog tijesta u pekarstvu
(Use of sourdough in baking technology)
Autori
Torčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.10
Godina
2012
Stranica
21
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
kruh ; kiselo tijesto ; mikroorganizmi ; bakterije mliječno-kiselog vrenja ; kvasac
(bread ; sourdough ; microorganisms ; lactic-acid fermentation bacteria ; yeast)
Sažetak
Kiselo tijesto dobiveno je prirodnom fermentacijom pšeničnog brašna uz dodatak tipičnih bakterija mliječno-kiselog vrenja. Kruh s takvim tijestom je bolje kvalitete, dulje trajnosti i povećane prehrambene vrijednosti, te ga je poželjno dodavati u proizvodnji kruha bogatog vlaknima kao što su integralni i raženi. Sve veći zahtjevi tržišta za poboljšavanjem kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenica postavljaju veliku zadaću pekarskoj industriji. Kiselo tijesto pomaže kod eliminacije fitinske kiseline i usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom sustavu, pa jedući takav kruh zadržavamo osjećaj sitosti, jer je on lakše probavljiv. Bakterije mliječno kiselog vrenja su dominantni mikroorganizmi u kiselom tijestu. Okus, miris, te nutritivne karakteristike kruha uvelike ovise o njihovoj djelatnosti, jer u zajedničkom djelovanju s raznim sojevima kvasaca čine cjelinu potrebnu za dobivanje kiselog tijesta. Današnja istraživanja pokazuju važnost u povezivanju hrane i zdravlja, budući da sve veći broj ljudi pokazuje zanimanje za korištenjem namirnica bogatih vlaknima te njihovog utjecaja na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marko Jukić
(mentor)