Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622042

Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira


Radeljević, Biljana; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven; Prpić, Zvonimir; Maletić, Mirjana; Havranek, Jasmina
Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira // Mljekarstvo, 63 (2013), 1; 15-21 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 622042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira
(Influence of starter culture on total free aminoacids concentration during ripening of Krk cheese)

Autori
Radeljević, Biljana ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Maletić, Mirjana ; Havranek, Jasmina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 63 (2013), 1; 15-21

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Krčki ovčji sir; zrenje sira; slobodne aminokiseline; mikrobne kulture
(ewe cheese from the island of Krk; cheese ripening; total free amino acids; microbial culture)

Sažetak
Cilj rada bio je odrediti utjecaj dodatka mikrobne (komercijalne, starter) kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih amino skupina (aminokiselina) u sirevima u različitim fazama zrenja. Slobodne amino skupine određivane su reakcijom s ninhidrinom uz kadmij (Cd) u vodenom ekstraktu sira, te su izražene kao koncentracija leucina u suhoj tvari sira. Praćene su promjene koncentracije ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira (0., 30., 60., 90. i 120. dan). U vodenim ekstraktima sira u svim fazama zrenja detektirano je prisustvo slobodnih NH2 skupina, odnosno amina, aminokiselina i manjih peptida, čija se koncentracija značajno (P<0, 01) povećavala tijekom zrenja. U sirevima proizvedenim sa i bez dodatka mikrobne kulture utvrđene su značajne razlike (P<0, 01) u koncentraciji ukupnih slobodnih aminokiselina 90. i 120. dana. Kadmij-ninhidrinska metoda se pokazala prikladnom za praćenje tijeka zrenja Krčkog sira, kao i za utvrđivanje razlika u koncentraciji ukupnih slobodnih aminokiselina zrelih sireva ovisno o tehnološkom procesu proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Radeljević, Biljana; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven; Prpić, Zvonimir; Maletić, Mirjana; Havranek, Jasmina
Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira // Mljekarstvo, 63 (2013), 1; 15-21 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Radeljević, B., Mikulec, N., Antunac, N., Prpić, Z., Maletić, M. & Havranek, J. (2013) Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira. Mljekarstvo, 63 (1), 15-21.
@article{article, author = {Radeljevi\'{c}, Biljana and Mikulec, Nata\v{s}a and Antunac, Neven and Prpi\'{c}, Zvonimir and Maleti\'{c}, Mirjana and Havranek, Jasmina}, year = {2013}, pages = {15-21}, keywords = {Kr\v{c}ki ov\v{c}ji sir, zrenje sira, slobodne aminokiseline, mikrobne kulture}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {63}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj mikrobne kulture na koncentraciju ukupnih slobodnih aminokiselina tijekom zrenja Kr\v{c}kog sira}, keyword = {Kr\v{c}ki ov\v{c}ji sir, zrenje sira, slobodne aminokiseline, mikrobne kulture} }
@article{article, author = {Radeljevi\'{c}, Biljana and Mikulec, Nata\v{s}a and Antunac, Neven and Prpi\'{c}, Zvonimir and Maleti\'{c}, Mirjana and Havranek, Jasmina}, year = {2013}, pages = {15-21}, keywords = {ewe cheese from the island of Krk, cheese ripening, total free amino acids, microbial culture}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {63}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Influence of starter culture on total free aminoacids concentration during ripening of Krk cheese}, keyword = {ewe cheese from the island of Krk, cheese ripening, total free amino acids, microbial culture} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font