Pregled bibliografske jedinice broj: 621529
Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.)
Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.), 2012., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 621529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.)
(Impact of chilling stress on antioxidative response in leaves of Stevia rebaudiana Bert.)
Autori
Ćavar, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
25.04
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Krstin, Ljiljana ; Štolfa Ivna
Ključne riječi
Stevia rebaudiana; oksidativni stres; antioksidativni odgovor; stres uzrokovan pozitivnim niskim temperaturama
(Stevia rebaudiana; oxidative stress; antioxidative response; chilling stress)
Sažetak
Stevija (Stevia rebaudiana Bert.) je dobar izvor prirodnih antioksidansa. Kako se zbog pozitivnog djelovanja stevije na ljudsko zdravlje proširuju njeni uzgojni areali i na kontinentalna područja Hrvatske, potrebno je istražiti antioksidativni odgovor u listu stevije na pozitivnu nisku temperaturu. U skladu s tim spoznajama, istraživan je utjecaj pozitivno niske temperature (4oC) na ukupnu antioksidativnu aktivnost, aktivnost enzima katalaze i gvajakol peroksidaze te na koncentraciju H2O2, koncentraciju produkata lipidne peroksidacije i koncentraciju ukupnih fenola u listovima stevije. Kratkotrajno izlaganje niskoj temperaturi dovelo je do povećanja aktivnosti antioksidativnih enzima (katalaze i gvajakol peroksidaze) te istovremenog smanjenja koncentracije H2O2 i koncentracije produkata lipidne peroksidacije. Nasuprot tome, dugotrajno izlaganje niskoj temperaturi, uzrokovalo je oksidativni stres što se očitovalo u povećanim koncentracijama H2O2 i produkata lipidne peroksidacije. Kratkotrajno izlaganje stevije pozitivnoj niskoj temperaturi moglo bi imati pozitivan učinak na razvoj otpornosti biljaka na različite nepovoljne abiotičke i biotičke čimbenike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju