Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620779

Utjecaj bakterizacije na gospodarska svojstva novih kultivra ozimog graška


Friščić, Oliver; Uher, Darko; Abramović-Friščić, Karmen
Utjecaj bakterizacije na gospodarska svojstva novih kultivra ozimog graška // Sjemenarstvo, 28 (2011), 1-2; 25-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 620779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterizacije na gospodarska svojstva novih kultivra ozimog graška
(Influence of bacterization on agronomic traits of new winter variety)

Autori
Friščić, Oliver ; Uher, Darko ; Abramović-Friščić, Karmen

Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 28 (2011), 1-2; 25-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ozimi grašak; bakterizacija; prinos; kvaliteta
(winter pea; inoculation; yield; quality)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije sjemena graška s dva soja Rhizobium leguminosarum bv. viciae na broj i masu kvržica na korijenu graška te prinos i kvalitetu kultivara ozimog graška Maksimirski rani i Ozimi šampion u smjesi sa sortom ozime pšenice Sana. Istraživanje je provedeno u vegetacijskoj godini 2009/2010. na pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je izvršena bakterizacija sjemena graška sa sojevima R. leguminosarum bv. viciae 1001 kao referentnim i autohtonim sojem R. leguminosarum bv. v viciae KŽ 26. Primjenom bakterizacije oba kultivara dala su bolje rezultate (broj kvržica, broj mahuna, masu 1000 zrna, masu zrna po biljci, sadržaj sirovih bjelančevina, prinos zrna, masu suhe tvari) u odnosu na kontrolnu varijantu. Maksimirski rani dao je bolje rezultate bakterizacijom sa sojem R. lguminosarum bv. viciae 1001, a kultivar Ozimi šampion sa sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26. Ozimi šampion bakteriziran sa sojem R. leguminosarum bv. viciae KŽ 26 imao je najveći broj kvržica na korijenu (43), masu suhe tvari kvržica (0, 21 g) i masu zrna po biljci (6, 7 g), masu 1000 zrna (149 g), najveći sadržaj sirovih bjelančevina u zrnu (260 g/kg) te najveći prinos zrna (3.082 kg/ha) kao i prinos sirovih bjelančevina (802 kg/ha). Kultivar Maksimirski rani bakteriziran sa sojem Rhizobium leguminosarum bv. viceae 1001 imao je najveći broj mahuna (17) i najveći broj zrna po biljci (52). Istraživanjem je potvrđena važnost kompatibilnosti soja za predsjetvenu bakterizaciju i kultivara graška u poljskim uvjetima. Izbor odgovarajućeg soja za određeni kultivar može značajno povećati prinos i kvalitetu uzgajanog kultivara ozimog graška.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Uher (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Friščić, Oliver; Uher, Darko; Abramović-Friščić, Karmen
Utjecaj bakterizacije na gospodarska svojstva novih kultivra ozimog graška // Sjemenarstvo, 28 (2011), 1-2; 25-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Friščić, O., Uher, D. & Abramović-Friščić, K. (2011) Utjecaj bakterizacije na gospodarska svojstva novih kultivra ozimog graška. Sjemenarstvo, 28 (1-2), 25-42.
@article{article, author = {Fri\v{s}\v{c}i\'{c}, Oliver and Uher, Darko and Abramovi\'{c}-Fri\v{s}\v{c}i\'{c}, Karmen}, year = {2011}, pages = {25-42}, keywords = {ozimi gra\v{s}ak, bakterizacija, prinos, kvaliteta}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {28}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Utjecaj bakterizacije na gospodarska svojstva novih kultivra ozimog gra\v{s}ka}, keyword = {ozimi gra\v{s}ak, bakterizacija, prinos, kvaliteta} }
@article{article, author = {Fri\v{s}\v{c}i\'{c}, Oliver and Uher, Darko and Abramovi\'{c}-Fri\v{s}\v{c}i\'{c}, Karmen}, year = {2011}, pages = {25-42}, keywords = {winter pea, inoculation, yield, quality}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {28}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Influence of bacterization on agronomic traits of new winter variety}, keyword = {winter pea, inoculation, yield, quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font