Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620366

Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro metodom


Parađiković, Nada; Tkalec, Monika; Vinković, Tomislav, Zeljković, Svjetlana; Kraljičak, Jasna
Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro metodom // Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 156-157 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 620366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro metodom
(In vitro Regeneration of Winter Slavonian Garlic)

Autori
Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav, Zeljković, Svjetlana ; Kraljičak, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 156-157

ISBN
978-953-7871-07-9

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
slavonski ozimi češnjak ; in vitro uzgoj ; eksplatant ; medij uzgoja
(winter slavonian garlic ; in vitro propagation ; explant ; growth medium)

Sažetak
In vitro kultura biljnih stanica, tkiva i organa je posebna grana biotehnologije koja predstavlja skup tehnika za sterilni uzgoj i vegetativno razmnožavanje. U hranljivom mediju definiranog sastava i pod kontroliranim uvjetima sredine. Najveću primjenu metoda kulture tkiva ima u razmnožavanju brojnih biljnih vrsta, posebice onih koje se teško razmnožavaju sjemenom. Prednost vegetativnog razmnožavanja u uvjetima in vitro je u tome što razmnožavanje može početi sa vrlo malo biljnog materijala kao početnog eksplatanta, što je veoma bitno u zaštiti ugroženih i rijetkih vrsta. Slavonski ozimi češnjak je stara, autohtona sorta češnjaka s područja Slavonije i Baranje. Danas, zbog uvođenja introduciranih stranih sorti u proizvodnju, nedostatka izvornog sjemena, sve veće komercijalizacije povrtlarske proizvodnje i depopulacije ruralnog prostora, velikom dijelu domaćih sorti češnjaka prijeti da zauvijek budu izgubljene. Razmnožavanje metodom in vitro je brz način razmnožavanja kada se od jedne majčinske biljke moguće proizvesti i do nekoliko tisuća sadnica. Ušteda energije je velika jer se sadnice slažu na police te je klimatizirani prostor maksimalno iskorišten. Metodom razmnožavanja in vitro, u kratkom vremenskom periodu, dobivaju se kvalitetne i zdrave presadnice. Takvim načinom uzgoja sačuvala bi se autohtona hrvatska sorta ozimog slavonskog češnjaka, vratila na slavonska, baranjska i srijemska polja i u autohtone hrvatske proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Parađiković, Nada; Tkalec, Monika; Vinković, Tomislav, Zeljković, Svjetlana; Kraljičak, Jasna
Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro metodom // Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 156-157 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Parađiković, N., Tkalec, M., Vinković, Tomislav, Zeljković, Svjetlana & Kraljičak, J. (2013) Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro metodom. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Tkalec, Monika and Kralji\v{c}ak, Jasna}, year = {2013}, pages = {156-157}, keywords = {slavonski ozimi \v{c}e\v{s}njak, in vitro uzgoj, eksplatant, medij uzgoja}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Umno\v{z}avanje slavonskog ozimog \v{c}e\v{s}njaka in vitro metodom}, keyword = {slavonski ozimi \v{c}e\v{s}njak, in vitro uzgoj, eksplatant, medij uzgoja}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Tkalec, Monika and Kralji\v{c}ak, Jasna}, year = {2013}, pages = {156-157}, keywords = {winter slavonian garlic, in vitro propagation, explant, growth medium}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {In vitro Regeneration of Winter Slavonian Garlic}, keyword = {winter slavonian garlic, in vitro propagation, explant, growth medium}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font