Pregled bibliografske jedinice broj: 620366
Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro metodom
Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro metodom // Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 156-157 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 620366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Umnožavanje slavonskog ozimog češnjaka in vitro
metodom
(In vitro Regeneration of Winter Slavonian Garlic)
Autori
Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav, Zeljković, Svjetlana ; Kraljičak, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 156-157
ISBN
978-953-7871-07-9
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
slavonski ozimi češnjak ; in vitro uzgoj ; eksplatant ; medij uzgoja
(winter slavonian garlic ; in vitro propagation ; explant ; growth medium)
Sažetak
In vitro kultura biljnih stanica, tkiva i organa je posebna grana biotehnologije koja predstavlja skup tehnika za sterilni uzgoj i vegetativno razmnožavanje. U hranljivom mediju definiranog sastava i pod kontroliranim uvjetima sredine. Najveću primjenu metoda kulture tkiva ima u razmnožavanju brojnih biljnih vrsta, posebice onih koje se teško razmnožavaju sjemenom. Prednost vegetativnog razmnožavanja u uvjetima in vitro je u tome što razmnožavanje može početi sa vrlo malo biljnog materijala kao početnog eksplatanta, što je veoma bitno u zaštiti ugroženih i rijetkih vrsta. Slavonski ozimi češnjak je stara, autohtona sorta češnjaka s područja Slavonije i Baranje. Danas, zbog uvođenja introduciranih stranih sorti u proizvodnju, nedostatka izvornog sjemena, sve veće komercijalizacije povrtlarske proizvodnje i depopulacije ruralnog prostora, velikom dijelu domaćih sorti češnjaka prijeti da zauvijek budu izgubljene. Razmnožavanje metodom in vitro je brz način razmnožavanja kada se od jedne majčinske biljke moguće proizvesti i do nekoliko tisuća sadnica. Ušteda energije je velika jer se sadnice slažu na police te je klimatizirani prostor maksimalno iskorišten. Metodom razmnožavanja in vitro, u kratkom vremenskom periodu, dobivaju se kvalitetne i zdrave presadnice. Takvim načinom uzgoja sačuvala bi se autohtona hrvatska sorta ozimog slavonskog češnjaka, vratila na slavonska, baranjska i srijemska polja i u autohtone hrvatske proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek