Pregled bibliografske jedinice broj: 618914
Izvornost, zemljopisno podrijetlo i tradicionalni ugled hrane
Izvornost, zemljopisno podrijetlo i tradicionalni ugled hrane // Mljekarski list, 49 (2012), 12; 50-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 618914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izvornost, zemljopisno podrijetlo i tradicionalni ugled hrane
(Authenticity, geographical origin and traditional food)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 49
(2012), 12;
50-51
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
tradicionalna hrana; oznake
(traditional food; mark)
Sažetak
Tradicionalni prehrambeni proizvodi proizvedeni u specifičnim klimatskim, tehnološkom pa i higijenskim uvjetima dio su gastronomske baštine pojedinih regija. Danas su dostupni svi uvjeti zaštite takvih proizvoda u okvirima našeg zakonodavstva, što može bitno doprinijeti nastupu na zahtjevnom zajedničkom tržištu EU. Zakonom o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (NN 50/2012) i pripadajućim Pravilnicima uređuje se postupak zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te postupak zaštite oznaka tradicionalnog ugleda na nacionalnoj razini, postupak podnošenja zahtjeva za registraciju oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te postupak podnošenja zahtjeva za registraciju oznaka tradicionalnog ugleda na razini Europske unije kao i organizacija službene kontrole i utvrđivanje sukladnosti sa specifikacijom proizvoda. Također je određen način podnošenja prigovora na navedene oznake na razini EU, što je nedavno aktualizirano na primjeru „Kranjske klobase“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina