Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618594

Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja


Markota, Slavica
Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 618594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja
(Application of NIR method in non-destructive determination of fruit quality in nectarine cv. "Venus")

Autori
Markota, Slavica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.02

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
nektarina; NIR spektroskopija; sadržaj topljive suhe tvari
(nectarine; NIR spectroscopy; soluble solids content)

Sažetak
U ovom radu je korištena NIR spektroskopija s kojom je provedeno istraživanje na ukupno 80 plodova nektarine sorte 'Venus'. Plodovi su ubrani u optimalnoj fazi zrelosti, tretirani toplinskim tretmanima i čuvani 4 tjedna na 0° C te su potom bili ostavljeni na sobnoj temperaturi 5 dana. Nakon čuvanja, plodove smo podijelili na dva jednaka uzorka po 40 plodova (kalibracijski i validacijski uzorak). Na svakom plodu iz kalibracijskog uzorka izmjeren je NIR spektar i određena koncentracija topljive suhe tvari. Na temelju tih podataka iz kalibracijskih uzorka izrađen je statističko-računski model odnosa mjerenja NIR spektra i topljive suhe tvari u plodu, koji je provjeren na validacijskom uzorku. Rezultati pokazuju da dobiveni model dobro povezuje NIR mjerenja i koncentraciju topljive suhe tvari u plodu. Međutim prisutna su variranja podataka izazvana različitim čimbenicima i buduća istraživanja treba usmjeriti na povećanje preciznosti modela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markota, Slavica
Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Markota, S. (2013) 'Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Slavica}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {nektarina, NIR spektroskopija, sadr\v{z}aj topljive suhe tvari}, title = {Primjena NIR metode u nedestruktivnom odre\djivanju kemijske kakvo\'{c}e ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {nektarina, NIR spektroskopija, sadr\v{z}aj topljive suhe tvari}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Slavica}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {nectarine, NIR spectroscopy, soluble solids content}, title = {Application of NIR method in non-destructive determination of fruit quality in nectarine cv. "Venus"}, keyword = {nectarine, NIR spectroscopy, soluble solids content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font