Pregled bibliografske jedinice broj: 618594
Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja
Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 618594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena NIR metode u nedestruktivnom određivanju kemijske kakvoće ploda nektarine sorte 'Venus' tijekom čuvanja
(Application of NIR method in non-destructive determination of fruit quality in nectarine cv. "Venus")
Autori
Markota, Slavica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.02
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; NIR spektroskopija; sadržaj topljive suhe tvari
(nectarine; NIR spectroscopy; soluble solids content)
Sažetak
U ovom radu je korištena NIR spektroskopija s kojom je provedeno istraživanje na ukupno 80 plodova nektarine sorte 'Venus'. Plodovi su ubrani u optimalnoj fazi zrelosti, tretirani toplinskim tretmanima i čuvani 4 tjedna na 0° C te su potom bili ostavljeni na sobnoj temperaturi 5 dana. Nakon čuvanja, plodove smo podijelili na dva jednaka uzorka po 40 plodova (kalibracijski i validacijski uzorak). Na svakom plodu iz kalibracijskog uzorka izmjeren je NIR spektar i određena koncentracija topljive suhe tvari. Na temelju tih podataka iz kalibracijskih uzorka izrađen je statističko-računski model odnosa mjerenja NIR spektra i topljive suhe tvari u plodu, koji je provjeren na validacijskom uzorku. Rezultati pokazuju da dobiveni model dobro povezuje NIR mjerenja i koncentraciju topljive suhe tvari u plodu. Međutim prisutna su variranja podataka izazvana različitim čimbenicima i buduća istraživanja treba usmjeriti na povećanje preciznosti modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)