Pregled bibliografske jedinice broj: 617442
Konzerviranje voća i povrća zamrzavanjem
Konzerviranje voća i povrća zamrzavanjem, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 617442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzerviranje voća i povrća zamrzavanjem
(Preservation of fruits and vegetables by freezing)
Autori
Zagorščak, Ignac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.12
Godina
2012
Stranica
37
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
konzerviranje ; zamrzavanje ; voće i povrće
(preservation ; freezing ; fruits and vegetables)
Sažetak
Među suvremenim metodama konzerviranja voća i povrća zamrzavanje zauzima jedno od najistaknutijih mjesta. Razlozi su ponajprije kakvoća smrznutih proizvoda, široka primjena i prikladnost takvih proizvoda za upotrebu, ali i mnogi drugi. Zamrzavanjem se mogu konzervirati razne vrste voća i povrća, iako su neke više a neke manje prikladne za taj način konzerviranja. Samo ono voće i povrće koje se troši u svježem stanju za pripremu salata ili deserata obično se ne zamrzava. Za zamrzavanje u pravilu služi voće i povrće u stadiju zrelosti za potrošnju (konzumne zrelosti), tj. s potpuno razvijenom bojom i aromom, te odgovarajućom teksturom, ovisno o krajnjoj namjeni i načinu obrade. Zadatak ovog rada bio je obraditi postupke i uređaje za zamrzavanje voća i povrća. Navedene su i promjene koje se dešavaju tijekom postupaka pripreme voća i povrća i samog zamrzavanja, kao i distribucije i skladištenja gotovih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)