Pregled bibliografske jedinice broj: 616358
Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane
Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane // 2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 35-36 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 616358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane
(Contribution of soybean breeding to the increase of quantity and quality of food)
Autori
Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Sudar, Rezica ; Markulj, Antonela ; Duvnjak, Tomislav ; Kovačević, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 35-36
ISBN
978-953-7871-05-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; oplemenjivanje; kvaliteta zrna; izoflavoni
(soybean; breeding; grain quality; isoflavones)
Sažetak
Danas je soja (Glycine max (L.) Merr.) na svjetskoj razini rangirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajan izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Posebnu pozornost privlače izoflavoni, koji djeluju antioksidativno, antiestrogeno i antikancerogeno te uz esencijalne aminokiseline i nezasićene masne kiseline čine zrno soje vrijednom namirnicom u ljudskoj prehrani. Brojna znanstvena istraživanja ukazala su na pozitivnu ulogu prehrane sojom u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Povećanjem uloge soje s prehrambenog i zdravstvenog aspekta raste i potreba za kvalitetom zrna i općenito većim sadržajem korisnih tvari u zrnu. Povećanje nutritivne vrijednosti sojinog zrna može se postići i oplemenjivačkim radom. Na Poljoprivrednom institutu Osijek je dugogodišnjim oplemenjivačkim radom došlo do značajnog napretka u kvaliteti zrna soje što podrazumijeva količinu i kvalitetu ulja i bjelančevina u sastavu zrna. U ovom radu dat je prikaz potencijala soje kao kvalitetne hrane te prikaz rezultata oplemenjivačkog rada na kvaliteti zrna soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unaprjeđenje soje, kao rezultat oplemenjivanja, značajno doprinosi razvoju i unaprijeđenju okolišno prihvatljive proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Antonela Markulj Kulundžić
(autor)
Josip Kovačević
(autor)
Tomislav Duvnjak
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Ana Josipović
(autor)