Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 616358

Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane


Josipović, Ana; Sudarić, Aleksandra; Sudar, Rezica; Markulj, Antonela; Duvnjak, Tomislav; Kovačević, Josip
Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane // 2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 35-36 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 616358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane
(Contribution of soybean breeding to the increase of quantity and quality of food)

Autori
Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Sudar, Rezica ; Markulj, Antonela ; Duvnjak, Tomislav ; Kovačević, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 35-36

ISBN
978-953-7871-05-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
soja; oplemenjivanje; kvaliteta zrna; izoflavoni
(soybean; breeding; grain quality; isoflavones)

Sažetak
Danas je soja (Glycine max (L.) Merr.) na svjetskoj razini rangirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajan izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Posebnu pozornost privlače izoflavoni, koji djeluju antioksidativno, antiestrogeno i antikancerogeno te uz esencijalne aminokiseline i nezasićene masne kiseline čine zrno soje vrijednom namirnicom u ljudskoj prehrani. Brojna znanstvena istraživanja ukazala su na pozitivnu ulogu prehrane sojom u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Povećanjem uloge soje s prehrambenog i zdravstvenog aspekta raste i potreba za kvalitetom zrna i općenito većim sadržajem korisnih tvari u zrnu. Povećanje nutritivne vrijednosti sojinog zrna može se postići i oplemenjivačkim radom. Na Poljoprivrednom institutu Osijek je dugogodišnjim oplemenjivačkim radom došlo do značajnog napretka u kvaliteti zrna soje što podrazumijeva količinu i kvalitetu ulja i bjelančevina u sastavu zrna. U ovom radu dat je prikaz potencijala soje kao kvalitetne hrane te prikaz rezultata oplemenjivačkog rada na kvaliteti zrna soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unaprjeđenje soje, kao rezultat oplemenjivanja, značajno doprinosi razvoju i unaprijeđenju okolišno prihvatljive proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Josipović, Ana; Sudarić, Aleksandra; Sudar, Rezica; Markulj, Antonela; Duvnjak, Tomislav; Kovačević, Josip
Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane // 2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 35-36 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Josipović, A., Sudarić, A., Sudar, R., Markulj, A., Duvnjak, T. & Kovačević, J. (2012) Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane. U: Kralik, G. (ur.)2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Josipovi\'{c}, Ana and Sudari\'{c}, Aleksandra and Sudar, Rezica and Markulj, Antonela and Duvnjak, Tomislav and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, editor = {Kralik, G.}, year = {2012}, pages = {35-36}, keywords = {soja, oplemenjivanje, kvaliteta zrna, izoflavoni}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Doprinos oplemenjivanja soje pove\'{c}anju koli\v{c}ine i kvalitete hrane}, keyword = {soja, oplemenjivanje, kvaliteta zrna, izoflavoni}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Josipovi\'{c}, Ana and Sudari\'{c}, Aleksandra and Sudar, Rezica and Markulj, Antonela and Duvnjak, Tomislav and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip}, editor = {Kralik, G.}, year = {2012}, pages = {35-36}, keywords = {soybean, breeding, grain quality, isoflavones}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Contribution of soybean breeding to the increase of quantity and quality of food}, keyword = {soybean, breeding, grain quality, isoflavones}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font