Pregled bibliografske jedinice broj: 615716
Tržišna vrijednost trupova suvremenih hibrida pilića
Tržišna vrijednost trupova suvremenih hibrida pilića // Krmiva, 53 (2011), 6; 226-231 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 615716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tržišna vrijednost trupova suvremenih hibrida
pilića
(Market value of carcasses of modern broiler
genotypes)
Autori
Kralik, Igor ; Budimir, Kristina ; Tolušić, Zdravko
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 53
(2011), 6;
226-231
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tržišna vrijednost ; trupovi ; pilići
(market value ; carcass ; broilers)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s dva suvremena hibrida pilića, Cobb 500 i Hubbard Classic, koji su utovljeni u jednakim uvjetima hranidbe i smještaja, a zaklani su u dobi od 42 dana. Prosječna živa masa Cobb 500 brojlerskih pilića iznosila je 2055, 95 g, a Hubbard Classic brojlerskih pilića 2066, 97 g. Trupovi pilića obrađeni su na način „pripremljeno za roštilj“, a prema klaoničkoj masi razvrstani su u 3 skupine: 1000-1300, 1301-1600 i 1601-1900 g. Pileći trupovi rasječeni su na osnovne dijelove koji su prikazani u apsolutnim i relativnim vrijednostima. Prilikom izračuna tržišne vrijednosti trupova tovnih pilića, korištene su cijene koje su bile na našem tržištu početkom 2012. godine (trup 20 kn/kg, prsa 28 kn/kg, batak sa zabatkom 27 kn/kg, leđa 10 kn/kg, krila 24 kn/kg, prsni file 42 kn/kg). Utvrđeno je da postoje razlike u relativnim udjelima osnovnih dijelova s obzirom na razvrstavanje trupova u težinske razrede kod oba hibrida, a također i između genotipova. Porastom mase trupova rastu relativni udjeli prsa kod Cobb pilića od 35, 49% do 37, 90%, a Hubbard pilića od 32, 43% do 34, 77%, uz istovremeno smanjenje relativnih udjela batkova sa zabatacima kod Cobb 500 pilića od 30, 20% do 29, 32%, a Hubbard Classic pilića od 32, 41% do 30, 99%. Istraživanje je pokazalo da trupovi Cobb 500 brojlerskih pilića imaju veću tržišnu vrijednost od Hubbard Classic brojlerskih pilića, zbog većih udjela najkvalitetnijih dijelova u trupu, kao što su prsa i prsni file.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts