Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 614682

Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane


Bašić, Sandra; Ćosović, Božena; Habuda-Stanić, Mirna; Jurković, Zorica
Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane // 2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 41-42 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 614682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane
(Impact of arsenic on producing quality and safe food)

Autori
Bašić, Sandra ; Ćosović, Božena ; Habuda-Stanić, Mirna ; Jurković, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 41-42

ISBN
978-953-7871-05-5

Skup
2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
arsen; hrana; voda za piće; legislativa
(arsenic; foods; drinking water; legislation)

Sažetak
Ljudi ovise o hrani i vodi. Međutim hrana i voda mogu sadržavati štetne tvari koje mogu uzrokovati bolesti pa čak i smrti. Jedna od takvih tvari je i arsen. Masovni toksični učinak visokih koncentracija arsena u podzemnim vodama na ljudsko zdravlje dogodio se krajem 20. stoljeća u Zapadnom Bengalu i Bangladešu. Arsen i njegovi spojevi su mobilni u okolini. Trošenjem stijena arsenov sulfid prelazi u arsenov trioksid koji ulazi u ciklus arsena u obliku prašine ili otopine s kišom, rijekama i podzemnim vodama. Arsen može ući u prehrambeni lanac uzrokujući široku rasprostranjenost u biljnim i životinjskim vrstama. Ovisno o geološkom, klimatskom i hidrološkom stanju, tlo i sedimenti, površinske vode, podzemne vode i zrak mogu biti sadržavati povišene koncentracije arsena. U Hrvatskoj je unos arsena u organizam putem hrane (oko 12 µg/dan) puno niži nego u drugim zemljama (25-50 µg/dan), a najznačajniji put unosa je voda za piće. U podzemnim vodama na području istočne Hrvatske zabilježene su prosječne koncentracije arsena u rasponu od 10 do 25 μg As/l na dubinama do 100 te na dubinama većim od 100 m prosječne koncentracije arsena od 80 do 300 μg As/l. U ovom dijelu Hrvatske, voda za piće dobiva preradom navedenih podzemnih voda koje prethodno prolaze tehnološku obradu da bi bile u skladu s zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN, 47/08).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Bašić, Sandra; Ćosović, Božena; Habuda-Stanić, Mirna; Jurković, Zorica
Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane // 2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 41-42 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bašić, S., Ćosović, B., Habuda-Stanić, M. & Jurković, Z. (2012) Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane. U: Kralik, G. (ur.)2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek.
@article{article, author = {Ba\v{s}i\'{c}, Sandra and \'{C}osovi\'{c}, Bo\v{z}ena and Habuda-Stani\'{c}, Mirna and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Kralik, G.}, year = {2012}, pages = {41-42}, keywords = {arsen, hrana, voda za pi\'{c}e, legislativa}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane}, keyword = {arsen, hrana, voda za pi\'{c}e, legislativa}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ba\v{s}i\'{c}, Sandra and \'{C}osovi\'{c}, Bo\v{z}ena and Habuda-Stani\'{c}, Mirna and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Kralik, G.}, year = {2012}, pages = {41-42}, keywords = {arsenic, foods, drinking water, legislation}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Impact of arsenic on producing quality and safe food}, keyword = {arsenic, foods, drinking water, legislation}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font