Pregled bibliografske jedinice broj: 614206
Fusarium mycotoxins
Fusarium mycotoxins // Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 93-93 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 614206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fusarium mycotoxins
Autori
Habschied, Kristina ; Šarkanj, Bojan ; Zec Zrinušić, Sanja ; Krstanović, Vinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka
/ Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 93-93
ISBN
978-953-7005-29-0
Skup
14. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fungi; mycotoxin; fusarium
Sažetak
Mycotoxins are group of toxic secondary metabolites produced by fungi when they undergo stressful conditions. Fungi from genus Fusarium are widely spread in Europe and Croatia. A significant fungus for Croatia is Fusarium graminearum because of the optimal agro-climatic conditions (warmer temperatures and high humidity) in which it can produce mycotoxins deoxynivalenol, nivalenol, T-2, HT-2, diacetoxyscirpenol and zearalenone. Fungi from genus Fusarium produce over 400 secondary metabolites and only deoxynivalenol (carcinogen), T- 2 and HT-2 (haematotoxic), zearalenone (endocrine disruptor) and fumonisins (cytotoxic) are regulated by regulations on maximally allowed content of certain food contaminants in food (NN 154/08 ; EC 401/2006). By regulations on undesirable and forbidden substances in animal feed (NN 118/07) following Fusarium mycotoxins are regulated: deoxynivalenol, zearalenone, fumonisines T-2 and HT-2 toxins. Other relevant Fusarium mycotoxins that are not regulated by these regulations are nivalenol, 3-diacetoxynivalenol, 15- diacetoxynivalenol, fusarenon X and diacetoxyscirpenol. EFSA (European Food Safety Authority) requested some additional researches for the following Fusarium mycotoxins: enniantins (F. miniliforme, F. avanceum, F. nivale), moniliformin (F. moniliforme, F. nivale. F. culmorum), and diacetoxyscirpenol (F. moniliforme, F. equiseti). Regulated Fusarium mycotoxins can be found in: cereals and their products, baby food, milk, meat, wine, grapes, fruit and fruit products, beer, cocoa beans, coffee, spices and animal feed.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek