Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 611157

Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.)


Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Štolfa, Ivna; Tkalec, Monika; Has-Schön, Elizabeta; Andračić, Iva; Parađiković, Lea; Kraljičak, Jasna
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.) // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 2; 44-49 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 611157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.)
(Antioxidant Activity of winter slavonian garlic (Allium sativum L.))

Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika ; Has-Schön, Elizabeta ; Andračić, Iva ; Parađiković, Lea ; Kraljičak, Jasna

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 18 (2012), 2; 44-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
slavonski češnjak ; antioksidacijska aktivnost ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi
(Slavonian garlic cultivars ; antioxidant activities ; total phenols ; ascorbic acid)

Sažetak
Brojna istraživanja provedena na češnjaku (Allium sativum L.) dokazala su prisutnost antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskoga ozimoga češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r 2 =0, 64 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije utvrđena značajna povezanost. Kultivar PFO 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8, 006 µmol Trolox/g svježe tvari) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8, 57 mg /100 g svježe tvari), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Štolfa, Ivna; Tkalec, Monika; Has-Schön, Elizabeta; Andračić, Iva; Parađiković, Lea; Kraljičak, Jasna
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.) // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 2; 44-49 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Parađiković, N., Vinković, T., Štolfa, I., Tkalec, M., Has-Schön, E., Andračić, I., Parađiković, L. & Kraljičak, J. (2012) Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.). Poljoprivreda (Osijek), 18 (2), 44-49.
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Vinkovi\'{c}, Tomislav and \v{S}tolfa, Ivna and Tkalec, Monika and Has-Sch\"{o}n, Elizabeta and Andra\v{c}i\'{c}, Iva and Para\djikovi\'{c}, Lea and Kralji\v{c}ak, Jasna}, year = {2012}, pages = {44-49}, keywords = {slavonski \v{c}e\v{s}njak, antioksidacijska aktivnost, askorbinska kiselina, fenolni spojevi}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {18}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga \v{c}e\v{s}njaka (Allium sativum L.)}, keyword = {slavonski \v{c}e\v{s}njak, antioksidacijska aktivnost, askorbinska kiselina, fenolni spojevi} }
@article{article, author = {Para\djikovi\'{c}, Nada and Vinkovi\'{c}, Tomislav and \v{S}tolfa, Ivna and Tkalec, Monika and Has-Sch\"{o}n, Elizabeta and Andra\v{c}i\'{c}, Iva and Para\djikovi\'{c}, Lea and Kralji\v{c}ak, Jasna}, year = {2012}, pages = {44-49}, keywords = {Slavonian garlic cultivars, antioxidant activities, total phenols, ascorbic acid}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {18}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Antioxidant Activity of winter slavonian garlic (Allium sativum L.)}, keyword = {Slavonian garlic cultivars, antioxidant activities, total phenols, ascorbic acid} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • SCOPUS
  • DOAJ
  • Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font