Pregled bibliografske jedinice broj: 611157
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.)
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga češnjaka (Allium sativum L.) // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 2; 44-49 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 611157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskoga
češnjaka (Allium sativum L.)
(Antioxidant Activity of winter slavonian garlic
(Allium sativum L.))
Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika ; Has-Schön, Elizabeta ; Andračić, Iva ; Parađiković, Lea ; Kraljičak, Jasna
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 18
(2012), 2;
44-49
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
slavonski češnjak ; antioksidacijska aktivnost ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi
(Slavonian garlic cultivars ; antioxidant activities ; total phenols ; ascorbic acid)
Sažetak
Brojna istraživanja provedena na češnjaku (Allium sativum L.) dokazala su prisutnost antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskoga ozimoga češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r 2 =0, 64 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije utvrđena značajna povezanost. Kultivar PFO 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8, 006 µmol Trolox/g svježe tvari) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8, 57 mg /100 g svježe tvari), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Nada Parađiković
(autor)
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- SCOPUS
- DOAJ
- Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu