Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 611153

Utjecaj različitih preparata za produženo trajanje cvijeta ruže u vazi (vase life)


Kraljičak, Jasna; Parađiković, Nada; Ćosić, Jasenka; Tkalec, Monika
Utjecaj različitih preparata za produženo trajanje cvijeta ruže u vazi (vase life) // Glasnik zaštite bilja, 6 (2012), 14-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 611153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih preparata za produženo trajanje cvijeta ruže u vazi (vase life)
(Application of a different product for longer duration of rose cut flowers)

Autori
Kraljičak, Jasna ; Parađiković, Nada ; Ćosić, Jasenka ; Tkalec, Monika

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2012); 14-21

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
rezani cvijet ruže ; život u vazi ; Chrysal clear ; gel Crystal soil
(cut roses ; vase life ; Chrysal clear ; Crystal gel)

Sažetak
Istraživanje trajanja rezanog cvijeta ruže u vazi provedeno je 2011. u laboratoriju Zavoda za bilinogojstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Za potrebe ovog istraživanja korištene su ruže mirisne sorte Red Naomi nizozemskog proizvođača Schreurs uzgojene na OPG Maltar u Valpovu. Kao medij u pokusu korištena je obična voda iz slavine, Chrysal clear i gel Crystal soil. Srednja temperatura tijekom pokusa iznosila je 24, 3ºC. Statističkom obradom podataka utvrđena je značajna razlika u trajanju rezanog cvijeta u vazi (vase life) u ovisnosti o mediju čuvanja rezanog cvijeta. Rezani cvijet ruže čuvan u Chrysal clear je prosječno trajao jedanaest dana, dok je rezani cvijet ruže čuvane u vodi trajao prosječno osam dana. Najmanje dana se očuvao rezani cvijet u gelu koji je propao nakon pet dana. Intenzitet transpiracije i gubitak tekućine u posudama su u ovisnosti jedan o drugome kao i o mediju u kojem su biljke bile čuvane. Najveći intenzitet transpiracije zabilježen je kod rezane ruže čuvane u mediju Chrysal, a najmanji u gelu. Nakon petog dana pokusa na nekoliko stabljika ruža u gelu uočena je siva pahuljasta prevlaka te je izolacijom patogena utvrđeno je da se radi o uzročniku sive plijesni Botrytis cinerea. Istraživanje ukazuje da primjena preparata Chrysal, koji sadrži glukozu, biocide i acidifere utječe na trajnost cvijeta ruže i produžava život cvijeta u vazi (vase life), isto tako gel nepovoljno utječe na čuvanje rezanog cvijeta ruže.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kraljičak, Jasna; Parađiković, Nada; Ćosić, Jasenka; Tkalec, Monika
Utjecaj različitih preparata za produženo trajanje cvijeta ruže u vazi (vase life) // Glasnik zaštite bilja, 6 (2012), 14-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kraljičak, J., Parađiković, N., Ćosić, J. & Tkalec, M. (2012) Utjecaj različitih preparata za produženo trajanje cvijeta ruže u vazi (vase life). Glasnik zaštite bilja, 6, 14-21.
@article{article, author = {Kralji\v{c}ak, Jasna and Para\djikovi\'{c}, Nada and \'{C}osi\'{c}, Jasenka and Tkalec, Monika}, year = {2012}, pages = {14-21}, keywords = {rezani cvijet ru\v{z}e, \v{z}ivot u vazi, Chrysal clear, gel Crystal soil}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih preparata za produ\v{z}eno trajanje cvijeta ru\v{z}e u vazi (vase life)}, keyword = {rezani cvijet ru\v{z}e, \v{z}ivot u vazi, Chrysal clear, gel Crystal soil} }
@article{article, author = {Kralji\v{c}ak, Jasna and Para\djikovi\'{c}, Nada and \'{C}osi\'{c}, Jasenka and Tkalec, Monika}, year = {2012}, pages = {14-21}, keywords = {cut roses, vase life, Chrysal clear, Crystal gel}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Application of a different product for longer duration of rose cut flowers}, keyword = {cut roses, vase life, Chrysal clear, Crystal gel} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font