Pregled bibliografske jedinice broj: 610761
Utjecaj dužine čuvanja u kontroliranoj atmosferi na kakvoću ploda jabuke sorte 'Cripps Pink'
Utjecaj dužine čuvanja u kontroliranoj atmosferi na kakvoću ploda jabuke sorte 'Cripps Pink', 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 610761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dužine čuvanja u kontroliranoj atmosferi na kakvoću ploda jabuke sorte 'Cripps Pink'
(Influence of storage duration in controlled atmosphere on fruit quality of 'Cripps Pink' apple cultivar)
Autori
Štedul, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2012
Stranica
31
Mentor
Šindrak, Zoran
Ključne riječi
sorta jabuke; 'Cripps Pink'; trajanje čuvanja; kakvoća ploda; kontrolirana atmosfera
(apple cultivar; 'Cripps Pink'; storage duration; fruit quality; controlled atmosphere)
Sažetak
'Cripps Pink' je sorta jabuke koja je raširena u uzgoju u Australiji. Sorta je stvorena na području Margaret River u Zapadnoj Australiji 1979. godine križanjem sorata 'Golden Delicious' i 'Lady Williams' s ciljem kombiniranja najboljih svojstava oba roditelja. Ima sjajnu ružičastu boju, slatko kiselkasti okus i hrskavu teksturu. Najbitnija tržišna kakvoća 'Cripps Pink' jabuke su pozadinska boja i čvrstoća mesa koje su povezane s proizvodnjom etilena i CO2, te su pod utjecajem uvjeta skladištenja. U ovom su istraživanju proučavane dvije dužine čuvanja, od 6 i 7 mjeseci, s plodovima iz dva proizvodna područja. Jabuke su čuvane u ULO kontroliranoj atmosferi. Cilj istraživanja je bio ustanoviti kakvoću plodova ovisno o duljini čuvanja i području proizvodnje. Rezultati su pokazali da su se prosječne težine plodova kretale između 166, 5 i 194, 5 g. Statističke razlike su izmjerene kod tvrdoće ploda u prvom (02.05.2012. – 8, 48 kg cm-2) i drugom (30.05.2012. – 7, 43 kg cm-2) vađenju iz skladišta. Udio suhe tvari u plodovima proizvođača ‘LM’ (17.0°Brix) značajno se razlikovao od onoga u plodovima proizvođača ‘Pokupić’ producer (15, 4°Brix). Prosječno, plodovi izvađeni iz skladišta u drugom datumu imali su određeno smanjenje ukupne kiselosti (0, 40%) u odnosu na one izvađene u prvom datumu (0, 64%). Rezultati ovog istraživanja pokazuju da postoji utjecaj dužine čuvanja i proizvodnog područja na kakvoću ploda sorte 'Cripps Pink'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija