Pregled bibliografske jedinice broj: 610379
Značaj navodnjavanja za proizvodnju hrane u Osječko- baranjskoj županiji
Značaj navodnjavanja za proizvodnju hrane u Osječko- baranjskoj županiji // Zbornik radova 2. savjetovanja "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane" / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 71-72 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 610379 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj navodnjavanja za proizvodnju hrane u
Osječko- baranjskoj županiji
(Importance of irrigation practice for food
production in Osijek-Baranya county)
Autori
Šoštarić, Jasna ; Josipović, Marko ; Marković, Monika ; Madjar, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik radova 2. savjetovanja "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
/ Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 71-72
ISBN
978-953-7871-05-5
Skup
2. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Navodnjavanje ; Osječko-baranjska županija ; struktura sjetve
(Irrigation ; Osijek-Baranya county ; crop structure)
Sažetak
Prema Nacionalnom projektu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednom zemljištem (NAPNAV) u Republici Hrvatskoj, nositelji aktivnosti i realizacije navodnjavanja su Županije. Na području Osječko-baranjskE županije je 277 848 ha poljoprivrednog zemljišta što čini 8, 6% ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, a obradivih površina je 231 273 ha (11, 4%) u odnosu na sve obradive površine u Hrvatskoj. Od 1993. godine na području Osijek uočena je pojava ekstremno sušnih godina. Provedbom navodnjavanja kao agrotehničke mjere osigurava se stabilnost biljne proizvodnje i u sušnim uvjetima. Primjena navodnjavanja zahtijeva promjenu strukture sjetve od dosadašnjih uobičajenog tropolja ratarskih kultura u korist visokoakumulativnih kultura kao što je uzgoj povrća, industrijskog, ljekovitog bilja te višegodišnjih drvenastih kultura. Nakon promjene strukture sjetve otvaraju se mogućnosti za zapošljavanjem većeg broja ljudi u prehrambeno prerađivačkoj industriji što može imate ekonomske, društvene i socijalne pozitivne efekte za stanovništvo Osječko – baranjske županije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-1782221-0191 - Gospodarenje vodnim resursima u navodnjavanju istočne Hrvatske (Šoštarić, Jasna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Marko Josipović
(autor)
Stjepan Mađar
(autor)
Monika Marković
(autor)
Jasna Šoštarić
(autor)