Pregled bibliografske jedinice broj: 610342
Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji)
Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji) // Narodna umjetnost : hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku, 49 (2012), 2; 97-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 610342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji)
(Content Analysis of Cookbooks of Dalmatiam Cuisine. A Contribution to Defining Eating Habits in Dalmatia)
Autori
Duvnjak, Neven
Izvornik
Narodna umjetnost : hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku (0547-2504) 49
(2012), 2;
97-113
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
dalmatinska kuhinja; dalmatinske kuharice; analiza sadržaja; kvalitativni i kvantitativni pristup; opis dalmatinske kuhinje
(Dalmatian cuisine; Dalmatian cookbooks; content analisys; qualitative and quantitative approach; description of Dalmatian cooking)
Sažetak
U članku se prikazuju rezultati analize sadržaja provedene na uzorku od osam dalmatinskih kuharica objavljenih u periodu od 1985. do 2004. Cilj analize je opisati dalmatinsku kuhinju i utvrditi njena glavna obilježja. U analizi sadržaja kombinirali smo kvalitativni i kvantitativni pristup. Kvalitativni pristup koristili smo za interpretaciju značenja sadržaja koji su važni za slojeviti opis dalmatinske kuhinje. Kvantitativni pristup primijenili smo u analizi strukture kuharica u svrhu brojčanog grupiranja recepata prema vrstama jela, vrstama namirnicama i načinima pripreme. Analiza sadržaja provedena je u četiri faze: utvrđivanje strukture glavnih jela, analiza recepata glavnih jela prema vrstama namirnica i načinima pripreme, analiza recepata glavnih jela prema prisutnosti tradicionalnog, modernog i postmodernog modela, te analiza popratnih tekstova. Pokazalo se da je dalmatinska kuhinja vezana uz tradiciju. Moderni pristup slabo je izražen, dok postmoderni uopće nije prisutan. U dalmatinskoj kuhinji dominiraju mesna jela, nešto manje jela od riba, plodova mora i povrća, te juhe i tjestenine. Svakodnevni obroci pripremaju se jednostavno i relativno brzo. Ostala obilježja su ekonomičnost i umjerenost, jasna odijeljenost sezonskih jela, korištenje svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja. Istraživanje je ukazalo i na jednu manje očekivanu činjenicu: omjer „teških i manje zdravih“ jela s jedne, te „laganih i zdravih“ jela preteže u korist prvih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Sociologija, Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
194-1941560-1546 - Hrvatski identitet i multikulturalnost Mediterana u doba globalizacije (Kukoč, Mislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb
Profili:
Neven Duvnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- IBSS - The International Bibliography of the Social Sciences
- MLA - Modern Language Abstracts
- RILM: Abstracts of Music Literature Database
- OPEN FOLKLORE , SCOPUS