Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 610342

Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji)


Duvnjak, Neven
Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji) // Narodna umjetnost : hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku, 49 (2012), 2; 97-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 610342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji)
(Content Analysis of Cookbooks of Dalmatiam Cuisine. A Contribution to Defining Eating Habits in Dalmatia)

Autori
Duvnjak, Neven

Izvornik
Narodna umjetnost : hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku (0547-2504) 49 (2012), 2; 97-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
dalmatinska kuhinja; dalmatinske kuharice; analiza sadržaja; kvalitativni i kvantitativni pristup; opis dalmatinske kuhinje
(Dalmatian cuisine; Dalmatian cookbooks; content analisys; qualitative and quantitative approach; description of Dalmatian cooking)

Sažetak
U članku se prikazuju rezultati analize sadržaja provedene na uzorku od osam dalmatinskih kuharica objavljenih u periodu od 1985. do 2004. Cilj analize je opisati dalmatinsku kuhinju i utvrditi njena glavna obilježja. U analizi sadržaja kombinirali smo kvalitativni i kvantitativni pristup. Kvalitativni pristup koristili smo za interpretaciju značenja sadržaja koji su važni za slojeviti opis dalmatinske kuhinje. Kvantitativni pristup primijenili smo u analizi strukture kuharica u svrhu brojčanog grupiranja recepata prema vrstama jela, vrstama namirnicama i načinima pripreme. Analiza sadržaja provedena je u četiri faze: utvrđivanje strukture glavnih jela, analiza recepata glavnih jela prema vrstama namirnica i načinima pripreme, analiza recepata glavnih jela prema prisutnosti tradicionalnog, modernog i postmodernog modela, te analiza popratnih tekstova. Pokazalo se da je dalmatinska kuhinja vezana uz tradiciju. Moderni pristup slabo je izražen, dok postmoderni uopće nije prisutan. U dalmatinskoj kuhinji dominiraju mesna jela, nešto manje jela od riba, plodova mora i povrća, te juhe i tjestenine. Svakodnevni obroci pripremaju se jednostavno i relativno brzo. Ostala obilježja su ekonomičnost i umjerenost, jasna odijeljenost sezonskih jela, korištenje svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja. Istraživanje je ukazalo i na jednu manje očekivanu činjenicu: omjer „teških i manje zdravih“ jela s jedne, te „laganih i zdravih“ jela preteže u korist prvih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
194-1941560-1546 - Hrvatski identitet i multikulturalnost Mediterana u doba globalizacije (Kukoč, Mislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Duvnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Duvnjak, Neven
Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji) // Narodna umjetnost : hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku, 49 (2012), 2; 97-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Duvnjak, N. (2012) Analiza sadržaja kuharica posvećenih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju načina prehrane u Dalmaciji). Narodna umjetnost : hrvatski časopis za etnologiju i folkloristiku, 49 (2), 97-113.
@article{article, author = {Duvnjak, Neven}, year = {2012}, pages = {97-113}, keywords = {dalmatinska kuhinja, dalmatinske kuharice, analiza sadr\v{z}aja, kvalitativni i kvantitativni pristup, opis dalmatinske kuhinje}, journal = {Narodna umjetnost : hrvatski \v{c}asopis za etnologiju i folkloristiku}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0547-2504}, title = {Analiza sadr\v{z}aja kuharica posve\'{c}enih dalmatinskoj kuhinji (prilog definiranju na\v{c}ina prehrane u Dalmaciji)}, keyword = {dalmatinska kuhinja, dalmatinske kuharice, analiza sadr\v{z}aja, kvalitativni i kvantitativni pristup, opis dalmatinske kuhinje} }
@article{article, author = {Duvnjak, Neven}, year = {2012}, pages = {97-113}, keywords = {Dalmatian cuisine, Dalmatian cookbooks, content analisys, qualitative and quantitative approach, description of Dalmatian cooking}, journal = {Narodna umjetnost : hrvatski \v{c}asopis za etnologiju i folkloristiku}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0547-2504}, title = {Content Analysis of Cookbooks of Dalmatiam Cuisine. A Contribution to Defining Eating Habits in Dalmatia}, keyword = {Dalmatian cuisine, Dalmatian cookbooks, content analisys, qualitative and quantitative approach, description of Dalmatian cooking} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • IBSS - The International Bibliography of the Social Sciences
  • MLA - Modern Language Abstracts
  • RILM: Abstracts of Music Literature Database
  • OPEN FOLKLORE , SCOPUS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font