Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 609104

Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti


Kipson, Karolina
Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 609104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti
(Fruit quality as related to antioxidative activity and the role of disease prevention)

Autori
Kipson, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2012

Stranica
41

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
antioksidativni spojevi; flavonoidi; antocijani; karotenoidi
(antioxidant compounds; flavonoids; anthocyanins; carotenoids)

Sažetak
Voće je važna prehrambena namirnica koja u svom sastavu uz minerale i vitamine sadrži i razne organske spojeve povezane sa pozitivnim utjecajem na zdravlje. Najvažniji među njima su antioksidativni spojevi. Dosad su utvrđena antioksidativna svojstva za razne fenolne spojeve, posebice polifenole, flavonoide i antocijane, te karotenoide. Utvrđena je veza između konzumacije voća i prevencije raznih kroničnih bolesti, ali su mehanizmi djelovanja još uvijek nedovoljno poznati. Također su oprečna misljenja koji spojevi i u kojim koncentracijama pridonose zaštiti od određenih bolesti. Pojedine vrste voća sadrže raznovrsne i mnogobrojne antioksidativne spojeve, moguća je sinergija među njima. Utjecaj voća na prevenciju bolesti nije uvijek potpuno jasan, neki podaci pokazuju prevenciju dok drugi ne pokazuju nikakav utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kipson, Karolina
Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Kipson, K. (2012) 'Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kipson, Karolina}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {antioksidativni spojevi, flavonoidi, antocijani, karotenoidi}, title = {Kakvo\'{c}a vo\'{c}a s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivno\v{s}\'{c}u i ulogu u prevenciji bolesti}, keyword = {antioksidativni spojevi, flavonoidi, antocijani, karotenoidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kipson, Karolina}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {antioxidant compounds, flavonoids, anthocyanins, carotenoids}, title = {Fruit quality as related to antioxidative activity and the role of disease prevention}, keyword = {antioxidant compounds, flavonoids, anthocyanins, carotenoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font