Pregled bibliografske jedinice broj: 609104
Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti
Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 609104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća voća s osvrtom na spojeve s antioksidativnom aktivnošću i ulogu u prevenciji bolesti
(Fruit quality as related to antioxidative activity and the role of disease prevention)
Autori
Kipson, Karolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2012
Stranica
41
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
antioksidativni spojevi; flavonoidi; antocijani; karotenoidi
(antioxidant compounds; flavonoids; anthocyanins; carotenoids)
Sažetak
Voće je važna prehrambena namirnica koja u svom sastavu uz minerale i vitamine sadrži i razne organske spojeve povezane sa pozitivnim utjecajem na zdravlje. Najvažniji među njima su antioksidativni spojevi. Dosad su utvrđena antioksidativna svojstva za razne fenolne spojeve, posebice polifenole, flavonoide i antocijane, te karotenoide. Utvrđena je veza između konzumacije voća i prevencije raznih kroničnih bolesti, ali su mehanizmi djelovanja još uvijek nedovoljno poznati. Također su oprečna misljenja koji spojevi i u kojim koncentracijama pridonose zaštiti od određenih bolesti. Pojedine vrste voća sadrže raznovrsne i mnogobrojne antioksidativne spojeve, moguća je sinergija među njima. Utjecaj voća na prevenciju bolesti nije uvijek potpuno jasan, neki podaci pokazuju prevenciju dok drugi ne pokazuju nikakav utjecaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)