Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 608675

Utjecaj dobrobiti na kvalitetu mesa riba


Mikuš, Tomislav; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario
Utjecaj dobrobiti na kvalitetu mesa riba // Zbornik radova / Ivica Harapin (ur.).
Zagreb, 2012. str. 91-98 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 608675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dobrobiti na kvalitetu mesa riba
(Welfare implications on meat quality of fish)

Autori
Mikuš, Tomislav ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova / Ivica Harapin - Zagreb, 2012, 91-98

Skup
5. Hrvatski veterinarski kongres

Mjesto i datum
Tuheljske Toplice, Hrvatska, 10.10.2012. - 13.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
dobrobit ; usmrćivanje ; kvaliteta ; meso ; ribe
(welfare ; killing ; stunning ; quality ; meat ; fish)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti što više komercijalno upotrebljivih metoda usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit životinja i kvalitetu mesa riba. Metode smo podijelili na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da usmrte ili omame ribe. Kao zaključak potrebno je navesti da povijesno spore metode za usmrćivanje riba i dalje ostaju popularne jer su jednostavne i jeftine te ih se može upotrijebiti na mnogo riba odjednom. No, svakako je značajno i javno mišljenje o dobrobiti riba koje se javlja u sve više zemalja zapadnog svijeta. Na temelju tog javnog mišljenja potrebno je razvijati prihvatljivije metode i sisteme ; sa pogleda dobrobiti ; za usmrćivanje riba, no također je vrlo važno i zadržati kvalitetu mesa riba na visokoj razini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Ostović (autor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Tomislav Mikuš (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikuš, Tomislav; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario
Utjecaj dobrobiti na kvalitetu mesa riba // Zbornik radova / Ivica Harapin (ur.).
Zagreb, 2012. str. 91-98 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Mikuš, T., Njari, B., Kozačinski, L. & Ostović, M. (2012) Utjecaj dobrobiti na kvalitetu mesa riba. U: Ivica Harapin (ur.)Zbornik radova.
@article{article, author = {Miku\v{s}, Tomislav and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija and Ostovi\'{c}, Mario}, year = {2012}, pages = {91-98}, keywords = {dobrobit, usmr\'{c}ivanje, kvaliteta, meso, ribe}, title = {Utjecaj dobrobiti na kvalitetu mesa riba}, keyword = {dobrobit, usmr\'{c}ivanje, kvaliteta, meso, ribe}, publisherplace = {Tuheljske Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Miku\v{s}, Tomislav and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija and Ostovi\'{c}, Mario}, year = {2012}, pages = {91-98}, keywords = {welfare, killing, stunning, quality, meat, fish}, title = {Welfare implications on meat quality of fish}, keyword = {welfare, killing, stunning, quality, meat, fish}, publisherplace = {Tuheljske Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font