Pregled bibliografske jedinice broj: 607887
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana, 2012. (katalog).
CROSBI ID: 607887 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana
(An Atlas of Sheep Cheeses of the Countries of the Western Balkans)
Autori
Havranek, Jasmina ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Iveković, Damir ; Jakaša, Ivone ; Rogelj, Irena ; Perko, Bogdan ; Trmčić, Aljoša ; Čanžek Majhenić, Andreja ; Sarić, Zlatan ; Dizdarević, Tarik ; Popović Vranješ, Anka ; Cvetanović, David
Izvornik
Sveučilišna tiskara, Zagreb
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, katalog
Godina
2012
Ključne riječi
ovčji sirevi; kemijski sastav; aminokiseline; karakteristike sira
(sheep cheeses; chemical composition; amino acids; cheese characteristics)
Sažetak
Atlas ovčjih sireva zemalja zapadnog Balkana predstavlja rezultat međunarodnog SEE-ERA.NET Plus Joint Call projekta naslova: Characterisation and tracking the origin of specific features of traditional cheeses in Western Balkans". Projekt je imao za cilj okupiti istraživačke timove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, u nastojanju definiranja znanstveno-istraživačkog sustava za karakterizaciju tradicionalnih sireva zemalja zapadnog Balkana (Istarski, Krčki, Paški ; Bovški, Dolenjski, Kraški ; Livanjski, Travnički/Vlašićki ; Pirotski, Sjenički sir). Sustav je uključivao standardizaciju tehnološkog postupka proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva kao i definiranje njihovih fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava te dominantnih bakterijskih populacija uključenih u proces zrenja karakterističan za svaki pojedini sir.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Atlas sireva napisan je na pet jezika (hrvatski, slovenski, bosanski, srpski, engleski)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Ivone Jakasa
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Damir Iveković
(autor)