Pregled bibliografske jedinice broj: 607288
Učinak abiotskih čimbenika, gustoće sjetve i višekratne berbe na prinos rige u plutajućem hidroponu
Učinak abiotskih čimbenika, gustoće sjetve i višekratne berbe na prinos rige u plutajućem hidroponu // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 5; 24-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 607288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak abiotskih čimbenika, gustoće sjetve i višekratne berbe na prinos rige u plutajućem hidroponu
(The effect of abiotic factors, sowing density and multiple harvest to arugula yield in floating hydroponic)
Autori
Toth, Nina ; Fabek, Sanja ; Benko, Božidar ; Žutić, Ivanka ; Stubljar, Sanja ; Zeher, Sandi
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 35
(2012), 5;
24-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Eruca sativa Mill.; hidroponski uzgoj; sustav plutajućih ploča; rok uzgoja; dužina proizvodnog ciklusa
(Eruca sativa L.; hydroponic cultivation; system of floating panels; cultivation period; production cycles length)
Sažetak
U istraživanju je vrednovan utjecaj gustoće sjetve (6 i 9 g m-2) i višekratne berbe (dva i tri navrata) na prinos rige sorta 'Coltivata' u plutajućem hidroponu. U cjelogodišnjem uzgoju u zaštićenom prostoru također je promatran utjecaj abiotskih čimbenika tijekom tri razdoblja uzgoja (ljeto, jesen-zima i proljeće). Tijekom 339 dana istraživanja provedena su 24 pokusa, postavljena po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Promatrani abiotski čimbenici (temperatura, količina otopljenog kisika, pH- i EC-vrijednost) hranjive otopine bili su u rasponu: 12, 4 do 26, 1 °C, 3, 6 do 8, 1 mg L-1, 5, 4 do 6, 6 i 2, 7 do 3, 3 dS m-1. Najmanja i najveća temperatura zraka bile su u rasponu 5, 3 do 18, 0 °C i 16, 4 do 45, 1 °C, a relativna vlaga zraka 48, 1 do 78, 9 %. Najkraći proizvodni ciklus (36 dana od sjetve do druge berbe) bio je u ljetnom roku uzgoja s prosječnim vrijednostima abiotskih čimbenika: temperatura zraka i hranjive otopine 28, 1 i 25, 3 °C, relativna vlaga zraka 53, 6 % i količina otopljenog kisika 5, 0 mg L-1. Najduži proizvodni ciklus (77 dana) bio je u jesensko-zimskom roku uzgoja sa najmanjom temperaturom zraka i hranjive otopine (14, 2 i 15, 2 °C), najvećom relativnom vlagom zraka (73, 5 %) i količinom otopljenog kisika (6, 9 mg L-1). Veća gustoća sjetve u prvoj, drugoj i trećoj berbi rezultirala je 17, 30 i 50 % većim prinosom u odnosu na manju gustoću sjetve. Bez obzira na gustoću sjetve najveći udio u ukupnom prinosu (53 %) ostvaren je u prvoj berbi, manji (29 %) u drugoj i najmanji (18 %) u trećoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Ivanka Žutić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Nina Toth
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts