Pregled bibliografske jedinice broj: 607129
Komponente prinosa i sadržaj glukozinolata sorti brokule u proljetno-ljetnom roku uzgoja
Komponente prinosa i sadržaj glukozinolata sorti brokule u proljetno-ljetnom roku uzgoja, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 607129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komponente prinosa i sadržaj glukozinolata sorti brokule u proljetno-ljetnom roku uzgoja
(Yield components and glucosinolates content of broccoli cultivars in spring-summer growing period)
Autori
Gagulić, Anka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Brassica oleracea L. var. italica Plenck.; funkcionalna hrana; vršni i postrani cvat; glukorafanin; neoglukobrasicin
(Brassica oleracea L. var. italica Plenck.; functional food; top and lateral inflorescence; glucoraphanin; neoglucobrassicin)
Sažetak
Brokula je, uz vlakna i minerale, prirodan izvor bioaktivnih spojeva kao što su glukozinolati, polifenoli, vitamini i karotenoidi. Glukozinolati su spojevi dokazanih antikancerogenih i kemoprotektivnih svojstava, a biljke ih sintetiziraju s ciljem zaštite od abiotskih i biotskih stresnih faktora. Obzirom na porast dostupnosti hibridnih sorti brokule na hrvatskom tržištu, provedeno je istraživanje s ciljem odabira perspektivnih sorti visokog sadržaja ukupnih glukozinolata uz zadovoljavajući prinos u proljetno-ljetnom roku uzgoja 2007. godine. Monofaktorijalni poljski pokus sa 13 hibridnih sorti brokule postavljen je po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Tijekom višekratnih berbi mjereni su masa i promjer vršnog cvata. Utvrđene su komponente prinosa: ranozrelost, tržni prinos vršnih i postranih cvatova te ukupni tržni prinos. Sadržaj ukupnih i pojedinačnih glukozinolata određen je u liofiliziranim uzorcima vršnih cvatova brokule. Vrijednosti mase i prinosa vršnog cvata bile su u rasponu od 257 do 403 g, odnosno, od 10 do 16, 9 t/ha. U vršnom cvatu testiranih sorti brokule prevladavali su indolni glukozinolati (glukobrasicin i neoglukobrasicin), dok je udio ukupnih glukozinolata bio u rasponu od 12, 04 do 22, 48 μmol/g suhe tvari. Sorte 'Marathon' i 'Fiesta' ističu se visokim sadržajem ukupnih glukozinolata i zadovoljavajućim prinosom u proljetno-ljetnom roku uzgoja u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Fabek Uher
(mentor)