Pregled bibliografske jedinice broj: 606871
Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile
Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile, 2012., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 606871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom
gospodarstvu „Barbara“ iz Lile
(Milk Production on the Family Farm "Barbara" from
Lila)
Autori
Krajpl, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
07.12
Godina
2012
Stranica
42
Mentor
Mijić, Pero
Ključne riječi
goveda ; proizvodnja mlijeka ; OPG
(cattle ; milk production ; family farm)
Sažetak
Stočarstvo je oduvijek bilo i uvijek će biti strateško pitanje svake države, zbog njegova značaja u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kako kroz proizvodnju mlijeka i mesa tako i kroz oplemenjivanje ratarske proizvodnje. Ovaj segment poljoprivrede u Republici Hrvatskoj treba dodatno poticati budući da je ona u odnosu na druge zemlje ima vrlo dobre uvjete za razvoj stočarske proizvodnje. Iako za to ima prirodne, stručne i tehnološke resurse, Hrvatska ne proizvodi dovoljno mlijeka za svoje potrebe. OPG „Barbara“ iz Lile raspolaže sa 12 muznih krava, 10 ženske teladi, 4 visoko steone junice te nekoliko tovne junadi. Gospodarstvo raspolaže sa jednom stajom i pomoćnim prostorijama ali i sa mini mljekarom. Na gospodarstvu se obrađuje i proizvodi hrana za stoku na 25 ha zemlje, od kojih je 5 ha u zakupu od privatnih posjednika a ostalo je vlastita zemlja. Na poljoprivrednim površinama uzgajaju se isključivo kulture čiji se proizvod koristi u sastavljanju obroka za stoku tokom cijele godine. Za obradu zemlje posjeduje svu potrebitu mehanizaciju. Proizvodnja mlijeka na gospodarstvu kreće se u okvirima farmskog prosjeka oko 5200 kg mlijeka u laktaciji. Od proizvedenog mlijeka jedan dio prodaje se na gospodarstvu kao svježe mlijeko a od mlijeka koje ostane proizvodi se svježi sir, vrhnje, jogurt i maslac. Tijekom godine kad dolazi do smanjene potražnje za mliječnim proizvodima, prestankom rada škole, odlazaka na godišnje odmore i tome slično, mlijeko se prerađuje u pulutvrde sireve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Mijić, Pero, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Pero Mijić
(mentor)