Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606871

Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile


Krajpl, Stjepan
Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile, 2012., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 606871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile
(Milk Production on the Family Farm "Barbara" from Lila)

Autori
Krajpl, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
07.12

Godina
2012

Stranica
42

Mentor
Mijić, Pero

Ključne riječi
goveda ; proizvodnja mlijeka ; OPG
(cattle ; milk production ; family farm)

Sažetak
Stočarstvo je oduvijek bilo i uvijek će biti strateško pitanje svake države, zbog njegova značaja u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kako kroz proizvodnju mlijeka i mesa tako i kroz oplemenjivanje ratarske proizvodnje. Ovaj segment poljoprivrede u Republici Hrvatskoj treba dodatno poticati budući da je ona u odnosu na druge zemlje ima vrlo dobre uvjete za razvoj stočarske proizvodnje. Iako za to ima prirodne, stručne i tehnološke resurse, Hrvatska ne proizvodi dovoljno mlijeka za svoje potrebe. OPG „Barbara“ iz Lile raspolaže sa 12 muznih krava, 10 ženske teladi, 4 visoko steone junice te nekoliko tovne junadi. Gospodarstvo raspolaže sa jednom stajom i pomoćnim prostorijama ali i sa mini mljekarom. Na gospodarstvu se obrađuje i proizvodi hrana za stoku na 25 ha zemlje, od kojih je 5 ha u zakupu od privatnih posjednika a ostalo je vlastita zemlja. Na poljoprivrednim površinama uzgajaju se isključivo kulture čiji se proizvod koristi u sastavljanju obroka za stoku tokom cijele godine. Za obradu zemlje posjeduje svu potrebitu mehanizaciju. Proizvodnja mlijeka na gospodarstvu kreće se u okvirima farmskog prosjeka oko 5200 kg mlijeka u laktaciji. Od proizvedenog mlijeka jedan dio prodaje se na gospodarstvu kao svježe mlijeko a od mlijeka koje ostane proizvodi se svježi sir, vrhnje, jogurt i maslac. Tijekom godine kad dolazi do smanjene potražnje za mliječnim proizvodima, prestankom rada škole, odlazaka na godišnje odmore i tome slično, mlijeko se prerađuje u pulutvrde sireve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Mijić, Pero, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Pero Mijić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krajpl, Stjepan
Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile, 2012., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Krajpl, S. (2012) 'Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile', diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krajpl, Stjepan}, year = {2012}, pages = {42}, keywords = {goveda, proizvodnja mlijeka, OPG}, title = {Proizvodnja mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Barbara“ iz Lile}, keyword = {goveda, proizvodnja mlijeka, OPG}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krajpl, Stjepan}, year = {2012}, pages = {42}, keywords = {cattle, milk production, family farm}, title = {Milk Production on the Family Farm "Barbara" from Lila}, keyword = {cattle, milk production, family farm}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font