Pregled bibliografske jedinice broj: 606210
Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije
Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 606210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije
(Physical characteristics of black locust honey from Krapinsko-zagorska County area)
Autori
Hrkec, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.04
Godina
2008
Stranica
32
Mentor
Bubalo, Dragan
Ključne riječi
udio reducirajućih šećera; udio saharoze; kiselost; med; Robinia pseudoacacia; Krapinsko-zagorska županija
(reducing sugars; sucrose; acidity; honey; Robinia pseudoacacia; Krapinsko-zagorska County)
Sažetak
Na području Krapinsko zagorske županije bagremov je med dominantna vrsta unutar cjelokupne proizvodnje. Za utvrđivanje njegove kakvoće praćeni su osnovni kemijski parametri. Tijekom 2005. i 2006. godine ukupno je obrađeno 115 uzoraka meda s različitih lokaliteta Krapinsko- zagorske županije. Analiziran je udio saharoze i reducirajućih šećera te kiselost. Na temelju analiziranih uzoraka meda, srednje je vrijednost udjela reducirajućih šećera u 2005. godini iznosila 68, 9 %, a u 2006. godini 69, 9 %. Srednja je vrijednost udjela saharoze u 2005. godini iznosila 4, 4 %, a u 2006. godini 1, 4 %. Praćenjem je kiselosti u uzorcima iz 2005. godine utvrđena srednja vrijednost bila 7, 1 mmol/kg, dok je u 2006. godini ona iznosila 9, 0 mmol/kg. Na osnovu dvogodišnjih istraživanja rezultati se provedenih kemijskih parametara mogu iskoristiti za specifikaciju proizvoda potrebnog za pokretanje zaštite županijske marke bagremovog meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)