Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606210

Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije


Hrkec, Ivanka
Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 606210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije
(Physical characteristics of black locust honey from Krapinsko-zagorska County area)

Autori
Hrkec, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.04

Godina
2008

Stranica
32

Mentor
Bubalo, Dragan

Ključne riječi
udio reducirajućih šećera; udio saharoze; kiselost; med; Robinia pseudoacacia; Krapinsko-zagorska županija
(reducing sugars; sucrose; acidity; honey; Robinia pseudoacacia; Krapinsko-zagorska County)

Sažetak
Na području Krapinsko zagorske županije bagremov je med dominantna vrsta unutar cjelokupne proizvodnje. Za utvrđivanje njegove kakvoće praćeni su osnovni kemijski parametri. Tijekom 2005. i 2006. godine ukupno je obrađeno 115 uzoraka meda s različitih lokaliteta Krapinsko- zagorske županije. Analiziran je udio saharoze i reducirajućih šećera te kiselost. Na temelju analiziranih uzoraka meda, srednje je vrijednost udjela reducirajućih šećera u 2005. godini iznosila 68, 9 %, a u 2006. godini 69, 9 %. Srednja je vrijednost udjela saharoze u 2005. godini iznosila 4, 4 %, a u 2006. godini 1, 4 %. Praćenjem je kiselosti u uzorcima iz 2005. godine utvrđena srednja vrijednost bila 7, 1 mmol/kg, dok je u 2006. godini ona iznosila 9, 0 mmol/kg. Na osnovu dvogodišnjih istraživanja rezultati se provedenih kemijskih parametara mogu iskoristiti za specifikaciju proizvoda potrebnog za pokretanje zaštite županijske marke bagremovog meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragan Bubalo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrkec, Ivanka
Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Hrkec, I. (2008) 'Kemijske odlike bagremovog meda s područja Krapinsko-zagorske županije', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrkec, Ivanka}, year = {2008}, pages = {32}, keywords = {udio reduciraju\'{c}ih \v{s}e\'{c}era, udio saharoze, kiselost, med, Robinia pseudoacacia, Krapinsko-zagorska \v{z}upanija}, title = {Kemijske odlike bagremovog meda s podru\v{c}ja Krapinsko-zagorske \v{z}upanije}, keyword = {udio reduciraju\'{c}ih \v{s}e\'{c}era, udio saharoze, kiselost, med, Robinia pseudoacacia, Krapinsko-zagorska \v{z}upanija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrkec, Ivanka}, year = {2008}, pages = {32}, keywords = {reducing sugars, sucrose, acidity, honey, Robinia pseudoacacia, Krapinsko-zagorska County}, title = {Physical characteristics of black locust honey from Krapinsko-zagorska County area}, keyword = {reducing sugars, sucrose, acidity, honey, Robinia pseudoacacia, Krapinsko-zagorska County}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font