Pregled bibliografske jedinice broj: 606099
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 606099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE
(USE OF NANOMATERIALS IN FOOD TECHNOLOGY, SAFTEY AND INFLUENCE ON HEALTH)
Autori
Knežević, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2012
Stranica
30
Mentor
Jukić, Marijana
Ključne riječi
nanomaterijali; prehrambena tehnologija; sigurnost; rizici
(nanomaterials; food technology; safety; risks)
Sažetak
Nanotehnologija se može definirati kao dizajniranje, karakteriziranje, proizvodnja i primjena struktura, uređaja i sustava kontroliranjem oblika i veličina na nanometarskoj skali. Nanomaterijali su prirodni dio hrane. Međutim, nedavni tehnološki razvoj doveo nas je do mogućnosti dodavanja nanočestica u hranu. Nanotehnologija nudi razne mogućnosti za primjenu u prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane za životinje - u proizvodnim / procesnim tehnologijama, kako bi se pratila kvaliteta hrane i svježina, poboljšala sljedivosti i sigurnost proizvoda, modificirao okus, tekstura, senzacija, dosljednost i udio masti, kao i poboljšala apsorpcija hranjivih tvari. Stvaranje na nanorazini može promijeniti fizikalno-kemijska svojstava materijala u odnosu na mikro / makrorazine iste tvari. Važna svojstva su njihova mala veličina, velika površina u odnosu na masu i površinska reaktivnost, kako za nove aplikacije tako i za otkrivanje potencijalnog rizika za zdravlje i okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2253 - Ekološke priprave i elektrokemijska karakterizacija biološki aktivnih spojeva (Jukić, Marijana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Jukić
(mentor)