Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606099

KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE


Knežević, Anja
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 606099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE
(USE OF NANOMATERIALS IN FOOD TECHNOLOGY, SAFTEY AND INFLUENCE ON HEALTH)

Autori
Knežević, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Jukić, Marijana

Ključne riječi
nanomaterijali; prehrambena tehnologija; sigurnost; rizici
(nanomaterials; food technology; safety; risks)

Sažetak
Nanotehnologija se može definirati kao dizajniranje, karakteriziranje, proizvodnja i primjena struktura, uređaja i sustava kontroliranjem oblika i veličina na nanometarskoj skali. Nanomaterijali su prirodni dio hrane. Međutim, nedavni tehnološki razvoj doveo nas je do mogućnosti dodavanja nanočestica u hranu. Nanotehnologija nudi razne mogućnosti za primjenu u prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane za životinje - u proizvodnim / procesnim tehnologijama, kako bi se pratila kvaliteta hrane i svježina, poboljšala sljedivosti i sigurnost proizvoda, modificirao okus, tekstura, senzacija, dosljednost i udio masti, kao i poboljšala apsorpcija hranjivih tvari. Stvaranje na nanorazini može promijeniti fizikalno-kemijska svojstava materijala u odnosu na mikro / makrorazine iste tvari. Važna svojstva su njihova mala veličina, velika površina u odnosu na masu i površinska reaktivnost, kako za nove aplikacije tako i za otkrivanje potencijalnog rizika za zdravlje i okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2253 - Ekološke priprave i elektrokemijska karakterizacija biološki aktivnih spojeva (Jukić, Marijana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Anja
KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Knežević, A. (2012) 'KORIŠTENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Anja}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {nanomaterijali, prehrambena tehnologija, sigurnost, rizici}, title = {KORI\v{S}TENJE NANOMATERIJALA U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI, SIGURNOST I UTJECAJ NA ZDRAVLJE}, keyword = {nanomaterijali, prehrambena tehnologija, sigurnost, rizici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Anja}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {nanomaterials, food technology, safety, risks}, title = {USE OF NANOMATERIALS IN FOOD TECHNOLOGY, SAFTEY AND INFLUENCE ON HEALTH}, keyword = {nanomaterials, food technology, safety, risks}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font