Pregled bibliografske jedinice broj: 606042
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 606042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima
(Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine lees Zilavka)
Autori
Ivković, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2012
Stranica
41
Mentor
Jukić, Marijana
Ključne riječi
polifenoli; antioksidansi; talog vina; mikrovalna ekstrakcija; zelena kemija
(polyphenols; antioxidants; wine lees; microwave extraction; green chemistry)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) na sastav i koncentraciju fenolnih spojeva taloga vina Žilavke. Istraživan je utjecaj vremena ekstrakcije, otapala i režima - tj. temperature i snage mikrovalova. Korištena su tri otapala: voda, 30%-tna vodena otopina etanola i 50%-tna vodena otopina etanola. U dobivenim ekstraktima određeni su ukupni fenoli pomoću Folin-Ciocalteu metode i pojedinačne fenolne kiseline primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV/Vis Photo Diode Array detekciju (UV/Vis PDA). Pokazalo se da ekstrakcijsko otapalo statistički značajno utječe na koncentraciju ukupnih fenola (p<0, 05). Najbolji ekstrakcijski kapacitet izolacije ukupnih fenola postiže se primjenom 50%-tne vodene otopine etanola. HPLC UV/PDA analizom izolirano je i identificirano pet fenolnih kiselina: klorogenska, kafeinska, p-kumarinska, galna i p-hidroksibenzojeva kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2253 - Ekološke priprave i elektrokemijska karakterizacija biološki aktivnih spojeva (Jukić, Marijana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Jukić
(mentor)