Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606042

Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima


Ivković, Iva
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 606042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima
(Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine lees Zilavka)

Autori
Ivković, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2012

Stranica
41

Mentor
Jukić, Marijana

Ključne riječi
polifenoli; antioksidansi; talog vina; mikrovalna ekstrakcija; zelena kemija
(polyphenols; antioxidants; wine lees; microwave extraction; green chemistry)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) na sastav i koncentraciju fenolnih spojeva taloga vina Žilavke. Istraživan je utjecaj vremena ekstrakcije, otapala i režima - tj. temperature i snage mikrovalova. Korištena su tri otapala: voda, 30%-tna vodena otopina etanola i 50%-tna vodena otopina etanola. U dobivenim ekstraktima određeni su ukupni fenoli pomoću Folin-Ciocalteu metode i pojedinačne fenolne kiseline primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV/Vis Photo Diode Array detekciju (UV/Vis PDA). Pokazalo se da ekstrakcijsko otapalo statistički značajno utječe na koncentraciju ukupnih fenola (p<0, 05). Najbolji ekstrakcijski kapacitet izolacije ukupnih fenola postiže se primjenom 50%-tne vodene otopine etanola. HPLC UV/PDA analizom izolirano je i identificirano pet fenolnih kiselina: klorogenska, kafeinska, p-kumarinska, galna i p-hidroksibenzojeva kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2253 - Ekološke priprave i elektrokemijska karakterizacija biološki aktivnih spojeva (Jukić, Marijana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivković, Iva
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivković, I. (2012) 'Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka potpomognuta mikrovalovima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {polifenoli, antioksidansi, talog vina, mikrovalna ekstrakcija, zelena kemija}, title = {Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte \v{Z}ilavka potpomognuta mikrovalovima}, keyword = {polifenoli, antioksidansi, talog vina, mikrovalna ekstrakcija, zelena kemija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {polyphenols, antioxidants, wine lees, microwave extraction, green chemistry}, title = {Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine lees Zilavka}, keyword = {polyphenols, antioxidants, wine lees, microwave extraction, green chemistry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font