Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 606038

Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima


Škunca, Mateja
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 606038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima
(Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine percipitate varieties Zilavka under elevated pressure)

Autori
Škunca, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2012

Stranica
43

Mentor
Jukić, Marijana

Ključne riječi
mikrovalna ekstrakcija; talog vina; polifenoli; zelena kemija; antioksidansi
(microwave extraction; wine percipitate; polyphenols; green chemistry; antioxidants)

Sažetak
U ovom istraživanju ispitan je utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na sastav i koncentraciju polifenolnih spojeva taloga vina sorte Žilavka. Ispitan je utjecaj vremena ekstrakcije pri povišenom tlaku (1, 5 bar), vrste otapala te temperature i snage mikrovalova na efikasnost ekstrakcje. Korištena su tri otapala: destilirana voda, 50 % vodena otopina etanola i 30 % vodena otopina etanola. Koncentracija ukupnih fenolnih spojeva odeađena je Folin-Ciocalteu metodom, a pojedinačnih fenolnih spojeva primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije uz UV- Photo Diode Array detekciju (HPLC UV/ PDA). Pokazalo se da ekstrakcijsko otapalo značajno utječe na koncentraciju fenola (p<0, 05). Najbolji ekstrakcijski kapacitet se postiže primjenom 50 % vodene otopine etanola. Vrijeme i temperatura ekstrakcije nisu značajnije utjecali na izolaciju ukupnih fenola. HPLC UV/PDA analizom identificirano je 5 fenolnih kiselina: klorogenska, kafeinska, p-kumarinska, p-hidroksibenzojeva kiselina i galna kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2253 - Ekološke priprave i elektrokemijska karakterizacija biološki aktivnih spojeva (Jukić, Marijana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škunca, Mateja
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Škunca, M. (2012) 'Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kunca, Mateja}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {mikrovalna ekstrakcija, talog vina, polifenoli, zelena kemija, antioksidansi}, title = {Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte \v{Z}ilavka pri povi\v{s}enom tlaku potpomognuta mikrovalovima}, keyword = {mikrovalna ekstrakcija, talog vina, polifenoli, zelena kemija, antioksidansi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kunca, Mateja}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {microwave extraction, wine percipitate, polyphenols, green chemistry, antioxidants}, title = {Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine percipitate varieties Zilavka under elevated pressure}, keyword = {microwave extraction, wine percipitate, polyphenols, green chemistry, antioxidants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font