Pregled bibliografske jedinice broj: 606038
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 606038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija polifenola iz taloga vina sorte Žilavka pri povišenom tlaku potpomognuta mikrovalovima
(Microwave-assisted extraction of polyphenols from wine percipitate varieties Zilavka under elevated pressure)
Autori
Škunca, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2012
Stranica
43
Mentor
Jukić, Marijana
Ključne riječi
mikrovalna ekstrakcija; talog vina; polifenoli; zelena kemija; antioksidansi
(microwave extraction; wine percipitate; polyphenols; green chemistry; antioxidants)
Sažetak
U ovom istraživanju ispitan je utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na sastav i koncentraciju polifenolnih spojeva taloga vina sorte Žilavka. Ispitan je utjecaj vremena ekstrakcije pri povišenom tlaku (1, 5 bar), vrste otapala te temperature i snage mikrovalova na efikasnost ekstrakcje. Korištena su tri otapala: destilirana voda, 50 % vodena otopina etanola i 30 % vodena otopina etanola. Koncentracija ukupnih fenolnih spojeva odeađena je Folin-Ciocalteu metodom, a pojedinačnih fenolnih spojeva primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije uz UV- Photo Diode Array detekciju (HPLC UV/ PDA). Pokazalo se da ekstrakcijsko otapalo značajno utječe na koncentraciju fenola (p<0, 05). Najbolji ekstrakcijski kapacitet se postiže primjenom 50 % vodene otopine etanola. Vrijeme i temperatura ekstrakcije nisu značajnije utjecali na izolaciju ukupnih fenola. HPLC UV/PDA analizom identificirano je 5 fenolnih kiselina: klorogenska, kafeinska, p-kumarinska, p-hidroksibenzojeva kiselina i galna kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2253 - Ekološke priprave i elektrokemijska karakterizacija biološki aktivnih spojeva (Jukić, Marijana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Jukić
(mentor)