Pregled bibliografske jedinice broj: 605380
Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske
Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 605380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske
(Effect of cultivar, geographical region and processing on melatonin concentration in juices of sour cherry and sour cherry Marasca)
Autori
Boras, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.11
Godina
2012
Stranica
62
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
višnja; višnja maraska; melatonin; voćni sok; nutraceutik
(sour cherry; sour cherry marasca; melatonin; fruit juice; nutraceutic)
Sažetak
U ovom istraživanju pratio se utjecaj sorte, područja uzgoja i procesa proizvodnje na udio melatonina u soku višnje i višnje maraske. U prvom dijelu (proizvodnja soka na sokovniku) pratio se utjecaj sorte i područja uzgoja, a u drugom utjecaj procesa proizvodnje (mini-linija za proizvodnju soka prešanjem). Za određivanje melatonina iz sokova višnje i višnje maraske koristila se visokodjelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC). Udjel melatonina u ispitivanim uzorcima sokova različitih sorti višanja je određen u rasponu od 0, 1033 ng/g (sorta Kelleris, Osijek) do 3, 6056 ng/g (sorta Haimann, Zadar). Udjeli melatonina nisu se signifikantno razlikovali u ispitivanim uzorcima obzirom na različito uzgojno područje (Osijek i Zadar) te obzirom na sortu ili ekotip višnje. U uzorcima u kojima se pratio proces proizvodnje utvrđen je veći udjel melatonina u sokovima nakon pasterizacije. Statističkom obradom rezultata pokazalo se da je jedino pasterizacija, za razliku od vremena maceracije enzimom imala signifikantan utjecaj na udjel melatonina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)