Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 605380

Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske


Boras, Josipa
Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 605380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske
(Effect of cultivar, geographical region and processing on melatonin concentration in juices of sour cherry and sour cherry Marasca)

Autori
Boras, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.11

Godina
2012

Stranica
62

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
višnja; višnja maraska; melatonin; voćni sok; nutraceutik
(sour cherry; sour cherry marasca; melatonin; fruit juice; nutraceutic)

Sažetak
U ovom istraživanju pratio se utjecaj sorte, područja uzgoja i procesa proizvodnje na udio melatonina u soku višnje i višnje maraske. U prvom dijelu (proizvodnja soka na sokovniku) pratio se utjecaj sorte i područja uzgoja, a u drugom utjecaj procesa proizvodnje (mini-linija za proizvodnju soka prešanjem). Za određivanje melatonina iz sokova višnje i višnje maraske koristila se visokodjelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC). Udjel melatonina u ispitivanim uzorcima sokova različitih sorti višanja je određen u rasponu od 0, 1033 ng/g (sorta Kelleris, Osijek) do 3, 6056 ng/g (sorta Haimann, Zadar). Udjeli melatonina nisu se signifikantno razlikovali u ispitivanim uzorcima obzirom na različito uzgojno područje (Osijek i Zadar) te obzirom na sortu ili ekotip višnje. U uzorcima u kojima se pratio proces proizvodnje utvrđen je veći udjel melatonina u sokovima nakon pasterizacije. Statističkom obradom rezultata pokazalo se da je jedino pasterizacija, za razliku od vremena maceracije enzimom imala signifikantan utjecaj na udjel melatonina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boras, Josipa
Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Boras, J. (2012) 'Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Josipa}, year = {2012}, pages = {62}, keywords = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska, melatonin, vo\'{c}ni sok, nutraceutik}, title = {Ispitivanje utjecaja sorte i podru\v{c}ja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima vi\v{s}nje i vi\v{s}nje maraske}, keyword = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska, melatonin, vo\'{c}ni sok, nutraceutik}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Josipa}, year = {2012}, pages = {62}, keywords = {sour cherry, sour cherry marasca, melatonin, fruit juice, nutraceutic}, title = {Effect of cultivar, geographical region and processing on melatonin concentration in juices of sour cherry and sour cherry Marasca}, keyword = {sour cherry, sour cherry marasca, melatonin, fruit juice, nutraceutic}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font