Pregled bibliografske jedinice broj: 604022
Hranjivost suši izloženog kukuruza
Hranjivost suši izloženog kukuruza // Zbornik predavanja 8. savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna (ur.).
Križevci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012. str. 31-38 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 604022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranjivost suši izloženog kukuruza
(Nutritive value of draught exposed maize)
Autori
Grbeša, Darko ; Kiš, Goran ; Kočila, Predrag
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja 8. savjetovanja uzgajivača goveda u RH
/ Bulić, Vesna - Križevci : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012, 31-38
Skup
8. savjetovanje uzgajivača goveda u RH
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 15.11.2012. - 16.11.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
suša; kukuruz
(draught; maize)
Sažetak
Nedostatak vode u tlu osobito kada je povezan sa viskom temperaturama su najčešći čimbenici ograničenja proizvodnje kukuruza. Kukuruz u obliku silaže cijele biljke i klipa, te suhog zrna je glavna hrana krava na našim farmama, pa je bitno znati kakve su promjene njihove hranjivosti uzrokuju suša i visoke temperature. Suša dvostruko smanjuje vrijednost kukuruza za mliječne farmere jer je pored jako smanjenog prinosa umanjena i hranjivost ostvarenog prinosa suhe tvari. Upotrebom znanja mogu se najviše ublažiti nepovoljni učinci suše na hranjivost i zdravstvenu valjanost kukuruza za mliječne krave. Suša znatno više pogađa hranjivost cijele biljke kukuruza, pa tako i silaže kukuruza nego zrno kukuruza. Sušom pogođena biljka kukuruza imati će manji sadržaj energije, ali više proteina i probavljivih vlakana, te će joj energetska vrijednost biti 70- 95% od normalne silaže. Viša razina proteina je loše kvalitete, te se treba obrok nadopuniti s kvalitetnim izvorima proteina. Nadalje, opasnost su nitrati, dušični plinovi i mikotoksini čije se nepovoljno i otrovno djelovanje mora ukloniti ili smanjiti poštivanjem predloženih pravila u agrotehnici, košnji, siliranju, izuzimanju silaže i hranjenju životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb