Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 604022

Hranjivost suši izloženog kukuruza


Grbeša, Darko; Kiš, Goran; Kočila, Predrag
Hranjivost suši izloženog kukuruza // Zbornik predavanja 8. savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna (ur.).
Križevci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012. str. 31-38 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 604022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranjivost suši izloženog kukuruza
(Nutritive value of draught exposed maize)

Autori
Grbeša, Darko ; Kiš, Goran ; Kočila, Predrag

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja 8. savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna - Križevci : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012, 31-38

Skup
8. savjetovanje uzgajivača goveda u RH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 15.11.2012. - 16.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
suša; kukuruz
(draught; maize)

Sažetak
Nedostatak vode u tlu osobito kada je povezan sa viskom temperaturama su najčešći čimbenici ograničenja proizvodnje kukuruza. Kukuruz u obliku silaže cijele biljke i klipa, te suhog zrna je glavna hrana krava na našim farmama, pa je bitno znati kakve su promjene njihove hranjivosti uzrokuju suša i visoke temperature. Suša dvostruko smanjuje vrijednost kukuruza za mliječne farmere jer je pored jako smanjenog prinosa umanjena i hranjivost ostvarenog prinosa suhe tvari. Upotrebom znanja mogu se najviše ublažiti nepovoljni učinci suše na hranjivost i zdravstvenu valjanost kukuruza za mliječne krave. Suša znatno više pogađa hranjivost cijele biljke kukuruza, pa tako i silaže kukuruza nego zrno kukuruza. Sušom pogođena biljka kukuruza imati će manji sadržaj energije, ali više proteina i probavljivih vlakana, te će joj energetska vrijednost biti 70- 95% od normalne silaže. Viša razina proteina je loše kvalitete, te se treba obrok nadopuniti s kvalitetnim izvorima proteina. Nadalje, opasnost su nitrati, dušični plinovi i mikotoksini čije se nepovoljno i otrovno djelovanje mora ukloniti ili smanjiti poštivanjem predloženih pravila u agrotehnici, košnji, siliranju, izuzimanju silaže i hranjenju životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Avatar Url Predrag Kočila (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeša, Darko; Kiš, Goran; Kočila, Predrag
Hranjivost suši izloženog kukuruza // Zbornik predavanja 8. savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna (ur.).
Križevci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012. str. 31-38 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Grbeša, D., Kiš, G. & Kočila, P. (2012) Hranjivost suši izloženog kukuruza. U: Bulić, V. (ur.)Zbornik predavanja 8. savjetovanja uzgajivača goveda u RH.
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran and Ko\v{c}ila, Predrag}, editor = {Buli\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {31-38}, keywords = {su\v{s}a, kukuruz}, title = {Hranjivost su\v{s}i izlo\v{z}enog kukuruza}, keyword = {su\v{s}a, kukuruz}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran and Ko\v{c}ila, Predrag}, editor = {Buli\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {31-38}, keywords = {draught, maize}, title = {Nutritive value of draught exposed maize}, keyword = {draught, maize}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font