Pregled bibliografske jedinice broj: 603759
SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET
SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET // Proceedings of the V International Conference „Aquaculture anf Fishery“ / Marković, Zoran (ur.).
Beograd: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 174-179 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 603759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SHELLFISH FARMING AND PREPARATION FOR THE MARKET
Autori
Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Skaramuca, Boško
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Proceedings of the V International Conference „Aquaculture anf Fishery“
/ Marković, Zoran - Beograd : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 174-179
Skup
V International Conference „Aquaculture anf Fishery“
Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 01.06.2011. - 03.06.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
shellfish farming; oyster; mussel; depuration
Sažetak
This paper presents a brief overview of shellfish production on the Eastern Adriatic Coast. The two main farmed species are the oyster Ostrea edulis, and the mussel Mytilus galloprovincialis, while other species are harvested from their natural populations. Production technologies, and the legal requirements for the marketing of the cultured shellfish, are also described. These considerations include the monitoring of shellfish production areas, the required marketing infrastructure (depuration and dispatch centers), and a description of the correct handling procedures for the shellfish after harvest.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Biotehnologija
Napomena
SAŽETAK Ovaj rad predstavlja kratki prikaz proizvodnje školjkašana istočnoj obali Jadrana. Na ovom se prostoru komercijalno uzgajaju dvije vrste školjkaša, kamenica Ostrea edulis i dagnja Mytilus galloprovincialis, dok se ostale vrste izlovljavaju iz prirodnih populacija. Pored tehnologije uzgoja, opisani su i zakonski uvjeti potrebni za plasman školjkaša na tržište. To su u prvom redu monitoring uzgojnih područja, potrebna infrastruktura (otpremni i depuracijski centri) i te pravilan postupak sa školjkašima nakon izlova.
POVEZANOST RADA
Projekti:
275-0010501-0856 - Reproduktivne genetičke i uzgojne značajke organizama zanimljivih za marikulturu
Ustanove:
Sveučilište u Dubrovniku