Pregled bibliografske jedinice broj: 603171
Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske
Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 603171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske
(DIET QUALITY IN CROATIAN CELIAC WOMEN FROM MEDITERRANEAN AND CONTINENTAL REGION)
Autori
Segarić, Mirta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2012
Stranica
47
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
celijakija; kakvoća prehrane; mediteranski indeks
(celiac disease; dietary pattern; Mediterranean Diet Quality Index)
Sažetak
Celijakija je kronična bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica trajne nepodnošljivosti glutena. Oboljeli pripadaju rizičnoj skupini za malapsorpciju, te unatoč strogoj bezglutenskoj dijeti često imaju neadekvatan prehrambeni status. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću prehrane, nutritivni status i antropometrijske parametre žena oboljelih od celijakije koje su na strogoj bezglutenskoj dijeti. Istraživanjem je obuhvaćeno 40 osoba, ženskog spola, oboljelih od celijakije, u dobi od 19 do 69 godina s prebivalištem na području Republike Hrvatske. Ispitanice su s obzirom na regiju u kojoj žive bile podijeljene u dvije skupine, mediteranska regija i kontinentalna regija. Kakvoća prehrane procijenjena je na temelju sedmodnevnog dnevnika prehrane uz vaganje te uz pomoć Mediteranskog indeksa kakvoće prehrane. Analizom sedmodnevnog dnevnika prehrane utvrđeno je da je bezglutenska prehrana ispitanica s celijakijom neuravnotežena i manjkava s obzirom na pojedine nutrijente. Mediteranskim indeksom nije utvrđena statistički značajna razlika u kakvoći prehrane između regija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)