Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 603171

Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske


Segarić, Mirta
Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 603171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske
(DIET QUALITY IN CROATIAN CELIAC WOMEN FROM MEDITERRANEAN AND CONTINENTAL REGION)

Autori
Segarić, Mirta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2012

Stranica
47

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
celijakija; kakvoća prehrane; mediteranski indeks
(celiac disease; dietary pattern; Mediterranean Diet Quality Index)

Sažetak
Celijakija je kronična bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica trajne nepodnošljivosti glutena. Oboljeli pripadaju rizičnoj skupini za malapsorpciju, te unatoč strogoj bezglutenskoj dijeti često imaju neadekvatan prehrambeni status. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću prehrane, nutritivni status i antropometrijske parametre žena oboljelih od celijakije koje su na strogoj bezglutenskoj dijeti. Istraživanjem je obuhvaćeno 40 osoba, ženskog spola, oboljelih od celijakije, u dobi od 19 do 69 godina s prebivalištem na području Republike Hrvatske. Ispitanice su s obzirom na regiju u kojoj žive bile podijeljene u dvije skupine, mediteranska regija i kontinentalna regija. Kakvoća prehrane procijenjena je na temelju sedmodnevnog dnevnika prehrane uz vaganje te uz pomoć Mediteranskog indeksa kakvoće prehrane. Analizom sedmodnevnog dnevnika prehrane utvrđeno je da je bezglutenska prehrana ispitanica s celijakijom neuravnotežena i manjkava s obzirom na pojedine nutrijente. Mediteranskim indeksom nije utvrđena statistički značajna razlika u kakvoći prehrane između regija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Segarić, Mirta
Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Segarić, M. (2012) 'Kakvoća prehrane žena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Segari\'{c}, Mirta}, year = {2012}, pages = {47}, keywords = {celijakija, kakvo\'{c}a prehrane, mediteranski indeks}, title = {Kakvo\'{c}a prehrane \v{z}ena oboljelih od celijakije iz mediteranske i kontinentalne regije Republike Hrvatske}, keyword = {celijakija, kakvo\'{c}a prehrane, mediteranski indeks}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Segari\'{c}, Mirta}, year = {2012}, pages = {47}, keywords = {celiac disease, dietary pattern, Mediterranean Diet Quality Index}, title = {DIET QUALITY IN CROATIAN CELIAC WOMEN FROM MEDITERRANEAN AND CONTINENTAL REGION}, keyword = {celiac disease, dietary pattern, Mediterranean Diet Quality Index}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font