Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602850

Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom


Uher, Darko; Maćešić, Dubravko; Safner, Roman; Šprem, Nikica; Prđun, Saša; Banožić, Nikola;
Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom // Zbornik radova / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 637-641 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 602850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom
(The effect of harvest date on forage production and quality of winter peas in mixture with cereals in the diet of game in hunting III/29 Prolom)

Autori
Uher, Darko ; Maćešić, Dubravko ; Safner, Roman ; Šprem, Nikica ; Prđun, Saša ; Banožić, Nikola ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 637-641

ISBN
978-953-7878-01-6

Skup
47. Hrvatski i 7. Međunarodni simpozij Agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
remize; ozimi grašak; žitarice; divljač; prinos
(feeding areas; winter pea; cerealis; game; yield)

Sažetak
Moderno lovstvo mora biti održivo s ciljem očuvanja biološke raznolikosti. Budući da je divljač, prema lovnom zakonodavstvu, dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, kvalitetna trofejna divljač prirodno je bogatstvo i značajan gospodarski resurs. Postavljanjem kvalitetnih jednogodišnjih remiza, divljači se u lovištu osiguravaju preduvjeti kontinuirane i kvalitetne prehrane. Uključivanjem mahunarki (grašak, grahorice) u sustav remiza mogu se ostvariti znatne uštede u sve skupljoj gnojidbi mineralnim dušičnim gnojivima, a da se pri tome ostvare visoki prinosi. Kvalitetna hrana uz dobre genetske predispozicije, preduvjet je postizanja (visoko) vrijednih trofeja, čime se povećava gospodarski značaj lovišta. Pokus je postavljen s ciljem utvrđivanja utjecaja roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama (raž, pšenica, tritikale) na prehranu divljači lovišta III/29 „Prolom“ (okolica Gline, Banovina). Na osnovi dobivenih rezultata, najveći ukupni prinos suhe tvari u punoj cvatnji graška imala je smjesa s raži (10, 00 t ha-1), u odnosu na tritikale (9, 68 t ha-1) i pšenicu (8, 99 t ha-1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0417 - Hranidbeni potencijal krmnih kultura za prehranu divljači (Maćešić, Dubravko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Roman Safner (autor)

Avatar Url Saša Prđun (autor)

Avatar Url Nikica Šprem (autor)

Avatar Url Dubravko Maćešić (autor)

Avatar Url Darko Uher (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Uher, Darko; Maćešić, Dubravko; Safner, Roman; Šprem, Nikica; Prđun, Saša; Banožić, Nikola;
Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom // Zbornik radova / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 637-641 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Uher, D., Maćešić, D., Safner, R., Šprem, N., Prđun, S., Banožić, N. & (2012) Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova.
@article{article, author = {Uher, Darko and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko and Safner, Roman and \v{S}prem, Nikica and Pr\djun, Sa\v{s}a and Bano\v{z}i\'{c}, Nikola}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {637-641}, keywords = {remize, ozimi gra\v{s}ak, \v{z}itarice, divlja\v{c}, prinos}, isbn = {978-953-7878-01-6}, title = {Utjecaj roka ko\v{s}nje na prinos i kakvo\'{c}u ozimog gra\v{s}ka u smjesi sa \v{z}itaricama za potrebe prehrani divlja\v{c}i u lovi\v{s}tu III/29 Prolom}, keyword = {remize, ozimi gra\v{s}ak, \v{z}itarice, divlja\v{c}, prinos}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Uher, Darko and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko and Safner, Roman and \v{S}prem, Nikica and Pr\djun, Sa\v{s}a and Bano\v{z}i\'{c}, Nikola}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {637-641}, keywords = {feeding areas, winter pea, cerealis, game, yield}, isbn = {978-953-7878-01-6}, title = {The effect of harvest date on forage production and quality of winter peas in mixture with cereals in the diet of game in hunting III/29 Prolom}, keyword = {feeding areas, winter pea, cerealis, game, yield}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font