Pregled bibliografske jedinice broj: 602850
Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom
Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom // Zbornik radova / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 637-641 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 602850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama za potrebe prehrani divljači u lovištu III/29 Prolom
(The effect of harvest date on forage production and quality of winter peas in mixture with cereals in the diet of game in hunting III/29 Prolom)
Autori
Uher, Darko ; Maćešić, Dubravko ; Safner, Roman ; Šprem, Nikica ; Prđun, Saša ; Banožić, Nikola ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 637-641
ISBN
978-953-7878-01-6
Skup
47. Hrvatski i 7. Međunarodni simpozij Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
remize; ozimi grašak; žitarice; divljač; prinos
(feeding areas; winter pea; cerealis; game; yield)
Sažetak
Moderno lovstvo mora biti održivo s ciljem očuvanja biološke raznolikosti. Budući da je divljač, prema lovnom zakonodavstvu, dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, kvalitetna trofejna divljač prirodno je bogatstvo i značajan gospodarski resurs. Postavljanjem kvalitetnih jednogodišnjih remiza, divljači se u lovištu osiguravaju preduvjeti kontinuirane i kvalitetne prehrane. Uključivanjem mahunarki (grašak, grahorice) u sustav remiza mogu se ostvariti znatne uštede u sve skupljoj gnojidbi mineralnim dušičnim gnojivima, a da se pri tome ostvare visoki prinosi. Kvalitetna hrana uz dobre genetske predispozicije, preduvjet je postizanja (visoko) vrijednih trofeja, čime se povećava gospodarski značaj lovišta. Pokus je postavljen s ciljem utvrđivanja utjecaja roka košnje na prinos i kakvoću ozimog graška u smjesi sa žitaricama (raž, pšenica, tritikale) na prehranu divljači lovišta III/29 „Prolom“ (okolica Gline, Banovina). Na osnovi dobivenih rezultata, najveći ukupni prinos suhe tvari u punoj cvatnji graška imala je smjesa s raži (10, 00 t ha-1), u odnosu na tritikale (9, 68 t ha-1) i pšenicu (8, 99 t ha-1).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0417 - Hranidbeni potencijal krmnih kultura za prehranu divljači (Maćešić, Dubravko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Roman Safner
(autor)
Saša Prđun
(autor)
Nikica Šprem
(autor)
Dubravko Maćešić
(autor)
Darko Uher
(autor)