Pregled bibliografske jedinice broj: 602502
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 5; 46-55 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 602502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe
(Effect of 1-methilcicloprophene on postharvest physiology and quality of fruits)
Autori
Kipke, Irena ; Fruk, Goran ; Jemrić, Tomislav
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 35
(2012), 5;
46-55
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
1-MCP; čuvanje; etilen; fiziološki poremećaji; trulež
(1-MCP; storage; ethylene; physiological disorders; decay)
Sažetak
Ubrano voće mora što dulje zadržati svježinu, imati što bolja organoleptička svojstva, i ne smije pokazivati simptome bolesti i ozljeda. To nije uvijek lako postići, ali u novije vrijeme razvijeni su tehnološki postupci kojima se ovaj cilj lakše ostvaruje. Takav je postupak primjena 1-metil ciklopropena (1-MCP). 1-MCP se ubraja u derivate ciklopropena, a koristi se kao sintetski regulator rasta biljaka. Strukturno je srodan s prirodnim biljnim hormonom etilenom. 1-MCP je inhibitor aktivacije etilena koji sprječava djelovanje ovog hormona dozrijevanja kod većine klimakterijskog voća, ali se učinak razlikuje od vrste do vrste. Kod jabuka 1-MCP značajno smanjuje sintezu etilena i održava tvrdoću plodova dulje vrijeme dok je sinteza etilena kod bresaka samo neznatno smanjena ili ostaje nepromijenjena. Primjena 1-MCP učinkovito sprječava negativne fiziološke promjene tijekom skladištenja i čuvanja većine voća, ali su moguće i neke o negativne posljedice njegove uporabe. 1-MCP je 2011. godine registriran i u Hrvatskoj pa ovaj rad ima za cilj pregled najvažnijih istraživanja u ovom području kako bi se dale korisne smjernice za praksu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts