Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602502

Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe


Kipke, Irena; Fruk, Goran; Jemrić, Tomislav
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 5; 46-55 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 602502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe
(Effect of 1-methilcicloprophene on postharvest physiology and quality of fruits)

Autori
Kipke, Irena ; Fruk, Goran ; Jemrić, Tomislav

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 35 (2012), 5; 46-55

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
1-MCP; čuvanje; etilen; fiziološki poremećaji; trulež
(1-MCP; storage; ethylene; physiological disorders; decay)

Sažetak
Ubrano voće mora što dulje zadržati svježinu, imati što bolja organoleptička svojstva, i ne smije pokazivati simptome bolesti i ozljeda. To nije uvijek lako postići, ali u novije vrijeme razvijeni su tehnološki postupci kojima se ovaj cilj lakše ostvaruje. Takav je postupak primjena 1-metil ciklopropena (1-MCP). 1-MCP se ubraja u derivate ciklopropena, a koristi se kao sintetski regulator rasta biljaka. Strukturno je srodan s prirodnim biljnim hormonom etilenom. 1-MCP je inhibitor aktivacije etilena koji sprječava djelovanje ovog hormona dozrijevanja kod većine klimakterijskog voća, ali se učinak razlikuje od vrste do vrste. Kod jabuka 1-MCP značajno smanjuje sintezu etilena i održava tvrdoću plodova dulje vrijeme dok je sinteza etilena kod bresaka samo neznatno smanjena ili ostaje nepromijenjena. Primjena 1-MCP učinkovito sprječava negativne fiziološke promjene tijekom skladištenja i čuvanja većine voća, ali su moguće i neke o negativne posljedice njegove uporabe. 1-MCP je 2011. godine registriran i u Hrvatskoj pa ovaj rad ima za cilj pregled najvažnijih istraživanja u ovom području kako bi se dale korisne smjernice za praksu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (autor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kipke, Irena; Fruk, Goran; Jemrić, Tomislav
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 5; 46-55 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kipke, I., Fruk, G. & Jemrić, T. (2012) Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe. Glasnik zaštite bilja, 35 (5), 46-55.
@article{article, author = {Kipke, Irena and Fruk, Goran and Jemri\'{c}, Tomislav}, year = {2012}, pages = {46-55}, keywords = {1-MCP, \v{c}uvanje, etilen, fiziolo\v{s}ki poreme\'{c}aji, trule\v{z}}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {35}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziolo\v{s}ke procese i kakvo\'{c}u vo\'{c}a poslije berbe}, keyword = {1-MCP, \v{c}uvanje, etilen, fiziolo\v{s}ki poreme\'{c}aji, trule\v{z}} }
@article{article, author = {Kipke, Irena and Fruk, Goran and Jemri\'{c}, Tomislav}, year = {2012}, pages = {46-55}, keywords = {1-MCP, storage, ethylene, physiological disorders, decay}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {35}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Effect of 1-methilcicloprophene on postharvest physiology and quality of fruits}, keyword = {1-MCP, storage, ethylene, physiological disorders, decay} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font