Pregled bibliografske jedinice broj: 602400
Voće od ploda do smočnice
Voće od ploda do smočnice, 2012. (popularni rad).
CROSBI ID: 602400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voće od ploda do smočnice
(Fruit from plant to storage)
Autori
Voća, Sandra
Izvornik
Gospodarski list
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2012
Ključne riječi
voće; prerađevine; skladištenje
(fruits; products; storage)
Sažetak
Znanost o prehrani u posljednje vrijeme sve je više okrenuta prema preventivnom pristupu sprječavanja bolesti izazvanih hranom i načinima prehrane. Iz tih razloga postoje brojne studije i prehrambeni vodiči koji služe kao pokazatelji koju hranu i kako pravilno konzumirati. Svi oni ukazuju na isto, a to je raznovrsna prehrana, te umjereno i često konzumiranje namirnica. Sve više se savjetuje veća potrošnja svježeg voća i povrća proizvedenog prvenstveno organskim putem ili prema načelima integralne proizvodnje. Sve je popularnije voće koje je ekološki proizvedeno te nije uopće ili je u manjoj mjeri tretirano prihvatljivim kemijskim sredstvima. Polagano se razvija svijest o potrebi obnavljanja starih travnatih voćnjaka kao i obnavljanju uzgoja starih autohtonih sorti, koje su otporne na pojedine bolesti. Stare autohtone sorte jabuka tražene su kako za konzumaciju, tako i za prerađivanje u sokove, pekmeze, marmelade, džemove, octove, rakije, ali i kao osušeni proizvod u obliku čipsa. Miris, okus i aromu domaćih sorti jabuke, kruške, šljive, trešnje, breskve, marelice itd., teško da će ikada zaboraviti onaj tko ih je jeo u djetinjstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)