Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602393

Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka


Padovan, Antonija
Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 602393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka
(Quality of the natural and thermally processed pomegranate juice)

Autori
Padovan, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.10

Godina
2012

Stranica
40

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
Punica granatum L.; sok od šipka; kemijski parametri; period skladištenja
(Punica granatum L.; pomegranate juice; chemical parameters; storage period)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti parametre kvalitete svježe ocijeđenog soka od šipka sorte „Sladun“ te utjecaj perioda skladištenja na promjene parametara kvalitete analiziranog soka. Dobiveni sok je podijeljen u tri skupine uzoraka: sok od šipka bez dodataka („SOK 1“), sok kojem je dodana limunska kiselina („SOK 2“) i sok kojem je dodana limunska kiselina i konzumni šećer saharoza („SOK 3“). Pripremljeni uzorci termički su obrađeni postupkom pasterizacije. Svježe ocijeđeni sok od šipka imao je: 17, 3 % ukupne suhe tvari, 16, 4 oBrix topljive suhe tvari, 4, 1 pH – vrijednost, 0, 4 g/L ukupnih kiselina, 17, 7 mg % vitamina C, te 207, 9 mg GAE/100g svježe tvari ukupnih fenola. Termičkom obradom postupkom pasterizacije u svim analiziranim uzorcima soka od šipka došlo je do degradacije sadržaja vitamina C i ukupnih fenola. Tijekom perioda skladištenja (90 dana) nije došlo do značajnijih promjena u razini ukupne suhe tvari, topljive suhe tvari, pH – vrijednosti i ukupne kiselosti, dok se sadržaj vitamina C i ukupnih fenola značajno smanjio tijekom perioda skladištenja u svim analiziranim uzorcima soka od šipka. Sadržaj vitamina C tijekom perioda skladištenja smanjio se od 35 („SOK 3“) do 40 % („SOK 1“), dok je smanjenje ukupnih fenola u sva tri uzorka bilo oko 40 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Padovan, Antonija
Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Padovan, A. (2012) 'Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Padovan, Antonija}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {Punica granatum L., sok od \v{s}ipka, kemijski parametri, period skladi\v{s}tenja}, title = {Kvaliteta prirodnog i termi\v{c}ki obra\djenog soka od \v{s}ipka}, keyword = {Punica granatum L., sok od \v{s}ipka, kemijski parametri, period skladi\v{s}tenja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Padovan, Antonija}, year = {2012}, pages = {40}, keywords = {Punica granatum L., pomegranate juice, chemical parameters, storage period}, title = {Quality of the natural and thermally processed pomegranate juice}, keyword = {Punica granatum L., pomegranate juice, chemical parameters, storage period}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font