Pregled bibliografske jedinice broj: 602349
Tehnologija uzgoja rabarbare
Tehnologija uzgoja rabarbare, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 602349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija uzgoja rabarbare
(Rhubarb growing technology)
Autori
Juran, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Rheum rabarbarum; lisne peteljke; višegodišnji uzgoj; pospješivanje
(Rheum rabarbarum; leaf stalks; perennial cultivation; forcing)
Sažetak
Rabarbara (Rheum rabarbarum) se uzgaja zbog lisnih peteljki bogatih vitaminima, mineralima, organskim kiselinama i polifenolima. Višegodišnja je vrsta otporna na niske temperature, a tijekom zimskih mjeseci može se i pospješivati. Listovi rabarbare nisu jestivi, no mogu se koristiti za malčiranje tla ili pripremu insekticida u ekološkom uzgoju. Mnogi ovu povrtnu vrstu smatraju voćem prvenstveno zbog svoje primjene u kulinarstvu gdje se upotrebljava za razne pite, kolače i džemove. Peteljke se gotovo nikada ne konzumiraju sirove, a zbog izraženog kiselog okusa obavezno se pripremaju uz dodatak šećera, meda ili nekog drugog zaslađivača. Kao višegodišnja biljka najčešće se razmnožava vegetativno - dijeljenjem rizoma, odnosno, reznicama rizoma, dok se sjeme rabarbare ne koristi u komercijalnoj proizvodnji budući da dolazi do neujednačenosti boje i veličine peteljki. Berba peteljki rabarbare započinje tijekom travnja i traje do sredine lipnja, odnosno, pojave visokih temperatura koje negativno utječu na kvalitetu peteljki jer postaju spužvaste, te se smanjuje intenzitet obojenja peteljke. S berbom se započinje u drugoj godini uzgoja, i to sa svega 3 do 4 lista po biljci, kako se ne bi previše smanjila asimilacijska površina i osigurao optimalan rast biljke sljedeće vegetacijske sezone. Pospješivanjem u zaštićenom prostoru omogućuje se proširenje ponude sočnih peteljki na tržištu i tijekom zimskih mjeseci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)