Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 602349

Tehnologija uzgoja rabarbare


Juran, Petra
Tehnologija uzgoja rabarbare, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 602349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija uzgoja rabarbare
(Rhubarb growing technology)

Autori
Juran, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2012

Stranica
24

Mentor
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Rheum rabarbarum; lisne peteljke; višegodišnji uzgoj; pospješivanje
(Rheum rabarbarum; leaf stalks; perennial cultivation; forcing)

Sažetak
Rabarbara (Rheum rabarbarum) se uzgaja zbog lisnih peteljki bogatih vitaminima, mineralima, organskim kiselinama i polifenolima. Višegodišnja je vrsta otporna na niske temperature, a tijekom zimskih mjeseci može se i pospješivati. Listovi rabarbare nisu jestivi, no mogu se koristiti za malčiranje tla ili pripremu insekticida u ekološkom uzgoju. Mnogi ovu povrtnu vrstu smatraju voćem prvenstveno zbog svoje primjene u kulinarstvu gdje se upotrebljava za razne pite, kolače i džemove. Peteljke se gotovo nikada ne konzumiraju sirove, a zbog izraženog kiselog okusa obavezno se pripremaju uz dodatak šećera, meda ili nekog drugog zaslađivača. Kao višegodišnja biljka najčešće se razmnožava vegetativno - dijeljenjem rizoma, odnosno, reznicama rizoma, dok se sjeme rabarbare ne koristi u komercijalnoj proizvodnji budući da dolazi do neujednačenosti boje i veličine peteljki. Berba peteljki rabarbare započinje tijekom travnja i traje do sredine lipnja, odnosno, pojave visokih temperatura koje negativno utječu na kvalitetu peteljki jer postaju spužvaste, te se smanjuje intenzitet obojenja peteljke. S berbom se započinje u drugoj godini uzgoja, i to sa svega 3 do 4 lista po biljci, kako se ne bi previše smanjila asimilacijska površina i osigurao optimalan rast biljke sljedeće vegetacijske sezone. Pospješivanjem u zaštićenom prostoru omogućuje se proširenje ponude sočnih peteljki na tržištu i tijekom zimskih mjeseci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Juran, Petra
Tehnologija uzgoja rabarbare, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Juran, P. (2012) 'Tehnologija uzgoja rabarbare', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juran, Petra}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {Rheum rabarbarum, lisne peteljke, vi\v{s}egodi\v{s}nji uzgoj, pospje\v{s}ivanje}, title = {Tehnologija uzgoja rabarbare}, keyword = {Rheum rabarbarum, lisne peteljke, vi\v{s}egodi\v{s}nji uzgoj, pospje\v{s}ivanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juran, Petra}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {Rheum rabarbarum, leaf stalks, perennial cultivation, forcing}, title = {Rhubarb growing technology}, keyword = {Rheum rabarbarum, leaf stalks, perennial cultivation, forcing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font