Pregled bibliografske jedinice broj: 602314
Uzgoj šafrana (Crocus sativus L.) kao začinske biljke
Uzgoj šafrana (Crocus sativus L.) kao začinske biljke, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 602314 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj šafrana (Crocus sativus L.) kao začinske biljke
(Growing of Crocus sativus L. as a spice plant)
Autori
Džafić, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
začin; suha masa tučka; prinos; tradicionalni uzgoj
(spice; pistile dry mass; yield; traditional growing)
Sažetak
Šafran (Crocus sativus L.) iz porodice perunika (Iridaceae) poznat je po svojoj upotrebi u kulinarstvu, ali i u ljekovite svrhe. Njuške tučaka se beru i suše te dodaju jelima i ljekovitim pripravcima. U ovome radu navedene su morfološke karakteristike i kemijski sastav šafrana, te načini njegove upotrebe. Obrazložene su različite tehnologije proizvodnje, koje se najviše temelje na tradicionalnim metodama uzgoja, te mogući načini primjene novih tehnologija u proizvodnji. Radi lakšeg razumijevanja ovog problema istaknuti su uvjeti uzgoja: tip tla, primjena mineralnih i organskih gnojiva, navodnjavanje, sklop i dubina sadnje. Pažnja je također posvećena berbi, pakiranju i skladištenju.
Izvorni jezik
Hrvatski